11 položek celkem
Woodford Reserve
989 Kč
Kód: 1243580
Bulleit Rye
599 Kč
Kód: 1243020
Evan Williams Black Label
479 Kč
Kód: 1243097
Evan Williams Black Label Kód: 1243095
Four Roses Single Barrel
1 075 Kč
Kód: 1243550
Four Roses Small Batch
979 Kč
Kód: 1243500
Maker's Mark Bourbon Whisky
689 Kč
Kód: 1243030
Rowans Creek Bourbon Whiskey
1 640 Kč
Kód: 1243080
Tincup American Whiskey
1 379 Kč
Kód: 1243010
Woodford Masters Collection American Oak Kód: 1243591
Woodford Masters Collection Chocolate Malted Kód: 1243590

Častá otázka zní: „Co je bourbon“? Jedná se o alkoholický nápoj destilovaný z obilného sladu, který obsahuje minimálně 51 procent kukuřice. Bourbon nesmí mít před počátkem zrání obsah alkoholu vyšší než 80 % a maximálně 60,5 % po jeho ukončení. Před plněním do láhví se ředí vodou. Bourbon musí zrát v nových (z vnitřku opálených) sudech minimálně dva roky a stáčen do láhví o minimální síle 40% alkoholu. Musí být také vyroben na území USA. Bourbony jsou obvykle směsí různých druhů, ale můžeme se setkat i s různými speciálními druhy bourbonů jako je single barrel bourbon. Je to obdobné jako u skotské whisky, ale vždy musíme mít na paměti, že bourbon a whiskey není totéž.

#ShowMore#

Odkud bourbon pochází

Mnoho lidí se mylně domnívá, že aby se bourbon mohl nazývati bourbonem, musí pocházet z Kentucky, podobně jako šampaňské z oblasti Champagne nebo koňak z oblasti Cognac. V tomto případě tomu tak není. Podle amerických zákonů je možné vyrábět nápoj označovaný jako bourbon kdekoliv na území Spojených států. Situace je však v současnosti taková, že drtivá většina (zhruba 95 %) bourbonu se vyrábí právě ve státě Kentucky. A možná právě proto je spojení Kentucky Bourbon mylně považováno za normu.

Historie bourbonu

Bylo potvrzeno, že whisky (bourbon) zcela určitě nebyla prvním destilátem vyráběným v Severní Americe, určitě se ale stala tím nejdůležitějším. Mezi lihovinami, které pili osadníci v Nové Anglii, stála whisky daleko za pálenkami z místního ovoce nebo rumem, který se vyráběl zpracováním melasy z cukrové třtiny. Teprve když do Ameriky dorazili ve větším počtu uprchlíci z Velké Británie, stala se destilace obilovin běžnou záležitostí. S postupem osadníků směrem do Pensylvánie a Virginie se tak rozšiřovalo i umění pálení whisky. Čím dále se však posunovali na západ, tím obtížnější bylo pěstování obilovin, jako jsou žito, pšenice nebo ječmen. Začali tedy používat jiný druh obiloviny – kukuřici. Základní rozdíl whisky – bourbon je právě v jiném druhu obiloviny – kukuřici. V roce 1791 britská vláda přijala zákon, který přikazoval registraci veškerých destilačních přístrojů a rozhořčení farmáři se v roce 1794 vzbouřili a odmítali platit za něco, co si sami vypěstovali. Tuto „whiskovou rebelii“ potlačilo až patnáct tisíc vojáků, které vyslal president Washington.

Kentucky

V tomto čase působili mnozí výrobci bourbonu již v Kentucky a jeden z okresů tohoto státu se nazýval právě Bourbon. A ten se proslavil tím, že tady vyráběli místní palírníci tu nejlepší bourbon whiskey. Po celé devatenácté století potom průmyslová výroba bourbonu neustále rostla a postup výroby se stále zdokonaloval. S růstem počtu palíren a produkce se však také zvyšoval odpor různých protialkoholických hnutí. Výroba bourbonu byla postupně zastavována a poslední ranou byl prohibiční zákon v letech 1919-1933. Než došlo k odvolání tohoto zákona, škody dosáhly obrovské výše. V Marylandu, Pensylvánii a Missouri tento kdysi kvetoucí průmysl zcela zanikl, a i v Kentucky lze dnes nalézt desítky polorozpadlých pozůstatků kdysi slavných palíren.