Sherry
Sherry je po celém světě známý a oblíbený aperitiv. Ovšem co je sherry vlastně za nápoj? Sherry je podobně jako portské víno víno fortifikované, neboli dolihované. Šťáva z bílých hroznů se nechá plně prokvasit a poté se do ní přidá vinný destilát, který kvašení zastaví. To je rozdíl oproti portskému vínu, u kterého se vinný destilát přidává již během fermentace, která je tak předčasně ukončena a ve víně potom zůstává vyšší přirozený podíl cukru.
#ShowMore#
Původ sherry
Sherry pochází ze Španělska a používají se na něj pouze vybrané odrůdy bílého vína. Nejčastější odrůdou je Palomino, která je základem především suchých sherry. Pokud chce vinař připravit sladké sherry, ideální odrůda je Pedro Ximenéz nebo méně používaná odrůda Moscatel. Hrozny těchto dvou odrůd bývají ještě před zpracováním často sušeny na slunci, aby se tak zvýšila jejich cukernatost. Aby se z vinných hroznů mohlo vyrobit sherry, musí hrozny kromě požadavku na určené odrůdy, také pocházet z přesně určeného regionu. Ten je ohraničen trojicí měst ve slunné Andalusii: Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto. Od prvně jmenované města Jerez je odvozen i anglický název: sherry.
Výroba sherry
Prvním krokem, aby se z vinných hroznů stalo sherry víno, je fortifikace. Tedy přidání vinného destilátu do fermentovaného vína, přičemž dochází k zastavení kvašení a ustálení alkoholu na 15-22%. Poté přichází druhý, neméně důležitý krok – zrání. Pro zrání sherry se ve Španělsku používá velmi specifická metoda – metoda solera. Jedná se velmi sofistikovaný a komplexní systém zrání a míchání, který v posledních letech převzali a úspěšně aplikovali výrobci karibských rumů. Jednotlivé sudy, ve kterých sherry zraje, jsou vyskládány do pyramidy. Sherry se nechá v sudech určitou dobu zrát, poté se z nejspodnější vrstvy sudů část nejvyzrálejšího sherry odčerpá a nalahvuje. Spodní sudy se doplní várkou ze sudů nad nimi, ty se opět doplní z vrchní vrstvy sudů, a tak to pokračuje až do nejvyššího patra. Tam se sudy doplní tím „nejčerstvějším“ sherry a zrání může pokračovat. Tímto způsobem se sherry z různých ročníků vzájemně a neustále promíchávají, přičemž minimální doba zrání je 3 roky.
Druhy sherry
Sherry se rozděluje především podle stáří a sladkosti, ale existují i další kritéria. Hlavní typy sherry si představíme:
Fino - sherry fino bývá nejsušší a také nejsvětlejší. Obsah zbytkového cukru nepřesahuje 1g/l.
Manzanilla - suché sherry, velmi jemné.
Amontillado - barva tohoto sherry je o něco tmavší, oproti předchozím variantám má o něco vyšší obsah zbytkového cukru, přesto se ale stále řadí mezi suché sherry.
Moscatel – výrazně sladší, barva temně hnědá.
Pedro Ximenéz - přirozeně sladký druh sherry vyrobený stejnojmenné odrůdy vína, temně hnědá barva.
Cream – souhrnný název pro doslazované sherry
Jak se pije sherry
Jak již bylo uvedeno na začátku, sherry je výborný aperitiv. Pro jeho konzumaci je ideální sklenka tulipánového tvaru a samozřejmě správná teplota. Teplota podávání se přitom liší podle typu sherry – suché sherry (Fino a Manzanila) by mělo být vychlazené na 7°C, naopak sladší sherry typu Pedro Ximenéz vyžaduje teplotu okolo 15°C.