Arran Quarter Cask 56,2% 0,7 l

Kód: 1050325
Značka: Arran
1 590 Kč 2 271,43 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
16.10.2024
Možnosti doručení

Detailní informace

Detailní popis produktu

Arran Quarter Cask je whisky s plným tělem, jenž voní po citrusech, skořici a vanilce a její typicky svěží chuť doplňují tóny ananasu, jablečného koláče a pečených briošek. V závěru se přidávají tóny skořice a višní. Je stáčena o sudové síle, bez filtrace za studena a bez jakýchkoli umělých barviv - jedná se tedy o její nejryzejší formu.

Informace o alergenech.

Arran Quarter Cask 56,2% 0,7 l

Expres po Praze

V případě objednání do 12. hodiny přivezeme ještě dnes!
Arran Quarter Cask 56,2% 0,7 l

Rychlé dodání

Skladem více než 10.000 láhví, expedujeme ihned.
Arran Quarter Cask 56,2% 0,7 l

Kamenná prodejna

V přátelském prostředí poradíme s výběrem.
Arran Quarter Cask 56,2% 0,7 l

Alkoholu rozumíme

Jsme experti v oboru. Neváhejte zavolat. Vybírejte s námi.

Doplňkové parametry

Kategorie: Skotské whisky
% alkoholu: 56.2
Druh whisky: Single Malt
Objem: 0,7 l
Oblast: Islands
Výrobce: Arran
Země: Skotsko

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

The Arran Malt distillery zahájila provoz v roce 1995 na stejnojmenném skotském ostrově Arran. První destilace proběhla slavnostně 29. června 1995 ve 14 hodin a 29 minut. Byla to první legální destilace od roku 1837. Kdysi se na ostrově nacházelo až 50 destilerií, z toho většina byla nelegální. V průběhu 19. století však všechny zanikly. Whisky pocházející z této oblasti měla vždy velmi dobrou pověst a byla svého času pokládána za nejlepší single malt whisky z celého Skotska. Co do kvality se jí vyrovnala pouze ta z údolí Livetu. Dnes je destilerie Arran poslední na ostrově a zároveň jedna z posledních nezávislých palíren ve Skotsku. Je situována ve vesnici Lochranza, kde využívá čistou horskou vodu a jemný mořský vzduch, kterým je tento krásný ostrov obdařen.

   #ShowMore# 

 

Ostrovní klima

Ostrov Arran patří k nejmalebnějším částem Skotska. Pro svou rozmanitost bývá často označován jako malé Skotsko. To je i jeden z důvodů, proč zde po 150 letech zahájila provoz jedna z nejmladších destilerií ve Skotsku. Velkou roli hrála i výtečná kvalita vody čerpané z jezera Loch Na Davie a z říčky Easan Biorach. Voda pochází z žulových masivů ostrova Arran a cestou z hor protéká skrze četná rašeliniště. Dalším kladem je přímořské klima ovlivněné Golfským proudem. To poskytuje skvělé podmínky pro kvalitní a rychlé vyzrání whisky. A v neposlední řadě nesmíme zapomenout na tradici a kvalitu whisky, která byla, ač ilegálně, v minulosti na ostrově vyráběna. To vše dává nové destilerii The Arran Malt do vínku ty nejlepší předpoklady zařadit se mezi známé a vyhledávané značky skotských single malt whisky.

Výroba

Destilérie Arran nemá vlastní sladovnu. Slad nakupuje z tzv. velkosladoven (Baird's Malt). Pro sladování je používán převážně ječmen odrůdy Optic. Při sladování se vůbec nepoužívá rašelinný kouř. Pro každou jednu dávku se použijí 2,5 tuny sladu, ze kterých je extrahováno za 7 hodin 13 000 litrů sladiny. Celý proces se opakuje 3x týdně. Kvasné kádě jsou vyrobeny ze dřeva oregonských borovic a každá pojme celou dávku sladiny. Po přidání 50 kg kvasinek probíhá kvašení, které v The Arran Malt trvá 52 hodin a jehož výsledkem je kvas o přibližné síle 9% alkoholu. Kvas poté prochází prvním pálením v kotli zvaném wash still. Po asi šestihodinovém pálení se získá zhruba 1 775 litrů alkoholu, který se smíchá s „úkapem“ z druhé destilace na celkových přibližně 23% alkoholu. Tato směs se nazývá low wines a postupuje do druhé, konečné fáze destilace, probíhající v tzv. spirit still. Ty mají v The Arran Malt distillery objem 4 300 litrů a plní se přibližně na 3 700 litrů. Výsledkem je zhruba 750 litrů alkoholu o síle asi 68 %. Tento výsledný produkt destilace se naředí místní vodou na 63,5% a plní se do sudů, aby po letech dal vzniknout špičkové skotské single malt whisky. Pro stárnutí se používají sudy po americkém bourbonu nebo (pro speciální produkty) sudy po španělském sherry.