Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Kolik bublinek obsahuje šampaňské?

Jedna láhev šampaňského může obsahovat až neuvěřitelných 50 milionů bublinek. V jedné sklence se Vám tak zaperlí okolo 5 milionů drobných bublinek. Láhev šampaňského obsahuje velké množství oxidu uhličitého, který způsobuje velký přetlak. U produktů, které se vyrábějí tradiční metodou „champenoise“, neboli druhotným kvašením vína v láhvi, je tlak okolo 6 atmosfér. Kromě „pravého“ šampaňského, které se produkuje pouze v určených oblastech Francie, se s takovýmto produktem můžeme setkat také ve Španělsku pod názvem cava. Naopak italské prosecco se nelahvuje pod tak velkým tlakem (obvykle 2-4 atm.) a perlení je potom jemnější.  

Jak dochází ke vzniku perlení?

Po nalití do sklenice bublinky logicky perlí směrem vzhůru. Toto přirozené perlení je způsobeno částečně elektrostatickými silami a částečně přítomností drobných vláken celulózy, která se tvoří z mikroskopických částeček prachu na povrchu sklenice. Takto se vytvoří vlákénka, která jsou sama složena z mikrovláken a ta potom slouží jako zárodek pro vytvoření bublinky. Vztlaková síla postupně bublinky od vláken odtrhává a vznikají tak tolik typické bublinkové řetízky. Velmi důležitou roli tudíž hraje povrchové napětí a viskozita vína. 

Jak šampaňské podávat

Všechny typy šumivých vín je důležité podávat vychlazené, nejlépe na teplotu 6-8°Celsia. Zátku uvolňujeme postupně lehkým otáčením korku. Ideální je, když při úplném otevření v láhvi jen lehce zašumí. Existuje ještě jeden velmi netradiční způsob otevírání šampaňského - sabrage - ten ale doporučujeme pouze profesionálům.

Nejvhodnější skleničkou je potom sklenka typického tulipánového tvaru, ze které bublinky vyprchávají pomalu, víno krásně perlí a zároveň si ponechává i své aroma.