Jak na sabrage
Sabráž vyžaduje pečlivý postup a trochu cviku, ale určitě dokáže zpestřit každou společenskou akci. Ukážeme si, krok za krokem, jak na to:
Vyberte vhodnou láhev šampaňského: nejlepší jsou láhve s výrazným kroužkem na hrdle, které je jasně viditelné. Ideální je například Dom Perignon, Veuve Cliquot nebo šampaňské Yves Jacques.
Teplota šampaňského: šampaňské pořádně vychlaďte (3-5˚C), jinak by šumivé víno mohlo všechno "vyběhnout" z láhve a názorně byste se přesvědčili kolik bublinek obsahuje šampaňské.
Správný bod: úder směřujte na místo, kde se hrdlo láhve stýká z vystouplým kroužkem na konci (nejslabší bod).
Bezpečnost: láhev držte pevně, směrem od svého těla i ostatních lidí. Zkusmo si zkuste tah šavlí směrem ke konci hrdla.
Otevření láhve: silně, rychle, ale zároveň plynule sklouzněte po láhvi k hrdlu. Správným provedeným tahem dojde k odseknutí hrdla láhve.
Vychutnejte si šampaňské: pokud byla sabráž úspěšná, šampaňské si již můžete náramně vychutnat.