Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Sabrage: umění šavle

Pokud jste už někdy slyšeli o sabrage, jistě se vám vybaví obrazy oslav staré francouzské a ruské aristokracie. Byly plné elegance, prohýbajících se stolů pod nepřebernými luxusními pokrmy a samozřejmě na nich nesmělo chybět šampaňské. Sabrage a šampaňské totiž spolu úzce souvisí.

Co je sabrage

Sabrage (sabráž) je velmi netradiční způsob, jak otevřít láhev šampaňského. Jedná se o impozantní rituál, při kterém se šavlí nebo speciálním nožem odsekne hrdlo láhve šampaňského. Tento způsob otevření šampaňského vyžaduje precizní přístup, dovednost a praxi.

Jak vznikla sabrage

Historie vzniku sabrage sahá až do doby Napoleonova císařství. Legenda praví, že Napoleonovi důstojníci při tažení na Moskvu používali své šavle k otevírání láhví šampaňského při oslavách a bujarých pitkách. A Napoleon také údajně pravil: šampaňské potřebujeme po vítězství na oslavu a po porážce na zapití žalu. Zda je to skutečně pravda nebo pouze pověst, se už asi nikdy nedozvíme. V každém případě se tento způsob otevírání šampaňského stal symbolem elegance a znalosti dobrých zvyků. V současné době se umění sabrage stalo součástí mnoha slavnostních příležitostí, jako jsou svatby nebo významná jubilea. Nebo si také můžeme připomenout proč pijeme šampaňské na Silvestra.

Jak na sabrage

Sabráž vyžaduje pečlivý postup a trochu cviku, ale určitě dokáže zpestřit každou společenskou akci. Ukážeme si, krok za krokem, jak na to: 

Vyberte vhodnou láhev šampaňského: nejlepší jsou láhve s výrazným kroužkem na hrdle, které je jasně viditelné. Ideální je například Dom Perignon, Veuve Cliquot nebo šampaňské Yves Jacques.

Teplota šampaňského: šampaňské pořádně vychlaďte (3-5˚C), jinak by šumivé víno mohlo všechno "vyběhnout" z láhve a názorně byste se přesvědčili kolik bublinek obsahuje šampaňské

Správný bod: úder směřujte na místo, kde se hrdlo láhve stýká z vystouplým kroužkem na konci (nejslabší bod).

Bezpečnost: láhev držte pevně, směrem od svého těla i ostatních lidí. Zkusmo si zkuste tah šavlí směrem ke konci hrdla.

Otevření láhve: silně, rychle, ale zároveň plynule sklouzněte po láhvi k hrdlu. Správným provedeným tahem dojde k odseknutí hrdla láhve.

Vychutnejte si šampaňské: pokud byla sabráž úspěšná, šampaňské si již můžete náramně vychutnat.

Opatrnost a zodpovědnost

Sabrage je jistě vzrušujícím způsobem, jak otevřít šampaňské, ale vyžaduje i určitou dovednost a především opatrnost. Je důležité si uvědomit, že použití ostrého nástroje při otevírání láhve nese určitá rizika. Proto je důležité zajistit bezpečné prostředí nejen pro sebe, ale i pro okolí. Precizní postup a respekt k tradici, dodává této dovednosti na váze a dělá z ní nezapomenutelný zážitek pro každého, kdo ji zažije.