Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Whisky Dalmore

V našem sortimentu můžete nyní nalézt další dva produkty palírny Dalmore. K naší standartní nabídce jsme přiřadili Dalmore Valourwhisky zrající napřed v sudech po bourbonu a potom v sudech po oloroso sherry. Ve výrazném aroma můžeme cítit vůni zralých švestek, krémového karamelu a citrusových plodů. Chuť je smetanová s tóny nahořklé čokolády. Závěr je dlouhý a hřejivý. Druhým produktem je Dalmore Cigar Malt Reserve, přicházející na trh v přitažlivém červeném balení. Vůně je bohatá a smetanová. Můžeme cítit mentolovou čokoládu a kardamom. Chuť je zakulacená a nasládlá, krásně navazující na vůni, doplněná lehkými tóny lékořice a rozinek. Zraje ve třech typech sudů: po bourbonu, po sherry oloroso a v sudech po červeném víně odrůdy Cabernet Sauvignon.

Palírna Dalmore byla založena v roce 1839 Alexandrem Mathesonem a fungovala nepřetržitě až do 1. světové války. Během války z ní byla továrna na výrobu námořních min. Na počátku byly v palírně jen dva destilační kotle. V roce 1966 se sice dočkala modernizace, avšak dodnes používá několik kotlů z roku 1874. Od roku 1966 má celkem osm destilačních kotlů. Vodu odebírá z Loch Morie a z řeky Alness, jejíž měkká tělnatá voda protéká lesem. Od roku 1960 je palírna ve vlastnictví Whyte & Mackay, v té době se také v palírně přestal vyrábět slad a palírna ho začala kupovat.

Podle Michaela Jacksona se palírna podobá venkovskému nádraží. Velmi zajímavou věcí v této palírně je tvar jejich kotlů. Jejich nezvyklý tvar připomíná narcisy či komíny lokomotivy. Mají nezvyklou vrchní kónickou komoru a lihové destilační přístroje se chladí vodním pláštěm, což je další výrazný znak.

Převážná část produkce zraje v sudech po bourbonu, menší část v sudech po sherry oloroso. Vše následně dozrává v sudech po sherry, což dodává whisky z této palírny příchuť po sherry. Produkce palírny je přes 5,5 miliónu litrů, z toho se na trh jako single malt dodává asi 300 tisíc litrů (což je cca 5,5 %).