Redbreast 12 Y.O.

Redbreast 12 Y.O. je tradiční kotlíková whiskey mimořádné kvality. Úderná, mocná chuť s tóny zázvoru, brazilských ořechů a kapkou karamelu. Na trh byla poprvé uvedena v roce 1939. Zraje minimálně 12 let v sudech po sherry a bourbonu. Získala mnoho ocenění, mezi jinými i v roce 2005 dvakrát zlatou medaili na soutěži San Francisco World Spirits Competition. Podle znalců asi nejjemnější irská whiskey, co existuje.

Palírnu Midleton založili v roce 1780 bratři Murphyovi. Původně ji založili pod jménem James Murphy a v roce 1825 byla přebudována na Old Midleton. V roce 1867 se spojili se čtyřmi dalšími palírnami (Watercourse, Daly´s, North Mall a Green) a vznikla Cork Distillers Company. Je zajímavostí, že podnět vyšel od palíren, které ve městě Cork vůbec nesídlily. Jednotlivé palírny z této společnosti postupně zanikly a výroba zůstala pouze v palírně Midelton. Později se Midleton stal součástí skupiny Irish Distillers (1966). V roce 1975 byla dostavěna nová palírna, do které se palírna Midleton přestěhovala. Do nové palírny se také přesunula produkce whiskey z některých dalších palíren. Například z palíren vlastněných John Power & Son či John Jameson & Son. V palírně se vyrábí jak whiskey z ječmene, tak i obilná whiskey. Jsou zde 4 destilační kotle a 7 kontinuálních destilačních zařízení. K míchání je dnes využívána stará palírna North Mall.

Budovy původní palírny nebyly původně postaveny jako palírna, ale jako textilní továrna. Původní záměr však selhal, následně byla v budově kasárna a v roce 1825 budovy zakoupila rodina Murphyových, která zde vybudovala palírnu. Před budovami palírny nyní stojí naleštěný měděný kotel. Další zajímavostí je, že ve staré palírně Midleton byl největší kotlíkový destilační přístroj na světě o obsahu 142 400 litrů, toto je zachováno i v nové palírně.