Zacapa X.O. v novém balení

Zacapa Centenario X.O. má bohaté karamelové aroma, podpořené praženými ořechy, marcipánem, pomerančovou slupkou, a vůní dubového dřeva. Chuť je sladká, ovocná se stopami po hřebíčku, skořici, vanilce a čokoládě umocněná dlouhým zráním v sudech po koňaku. Zraje metodou Solera, obsahuje tedy směs rumů ve stáří od 6 do 25 let. Ve finální fázi zraje ve francouzských dubových sudech po koňaku. Výsledkem je dokonalá kombinace sladkosti, koření a ovoce.

Značka Zacapa

Výroba rumů Zacapa začala v roce 1976, kdy byla založena palírna na oslavu výročí města Zacapa. Celý proces výroby začíná samozřejmě na plantážích cukrové třtiny. Ty se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce přibližně 350m. Palírna se chlubí tím, že její plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny díky kombinaci mikroklimatu, teploty a složení půdy ty nejlepší na světě. Také využívají pro výrobu rumů Zacapa tzv. panenský sirup – primární výrobek zpracování cukrové třtiny. Tím se odlišují od ostatních výrobců, kteří využívají pro destilaci tzv. melasu – zbytkový produkt výroby cukru. Další unikát, který palírna drží, je využívání vlastního kmene kvasinek získaných z ananasu (Saccharomyces cerevisce), které produkují typické, ojedinělé aroma rumů Zacapa.

Proces zrání je také unikátní. V nadmořské výšce 2333 metrů se nachází tzv.“The House Above the Clouds“ (Dům nad mraky). Jedná se o jedno z celosvětově nejvýše položených míst využívaných pro zrání destilátů. Svoje specifické vlastnosti získává díky nižší teplotě (průměrná je 16,6°C), řidšímu vzduchu a nižšímu atmosférickému tlaku. Toto prostředí zpomaluje zrání a pomáhá zintenzivnit infuzi chutí z dubových sudů. Rumy Zacapa zrají tzv. Systema Solera – jde o způsob zrání převzatý z výroby sherry, využívající míchání (tzv. blendování) rumů různého stáří z různých sudů. Například po robustní nasládlé americké whiskey, jemné sherry nebo proslulém delikátním víně Pedro Ximenez. Každá kapka rumu prochází všemi typy sudů, od kterých přebírá specifické tóny v chuti a aroma. Díky tomu vzniká rum jedinečné kvality, který od svého uvedení získává jednu cenu za druhou i na mezinárodních prestižních soutěžích a výstavách.