Země: Japonsko | Stáří: 12 let |
Objem: 0,7 l | Druh whisky: Blended |
% alkoholu: 43 |
The Nikka 12 Y.O. má příjemné aroma muškátového oříšku s jemnými ovocnými prvky. V chuti dominují ovocné tóny hrušky, švestky a jablka doplněné o lehké tóny kokosu na pozadí. V nasládlém a lehce ostřejším závěru můžeme opět cítit stopu čerstvého ovoce.
Palírna Nikka Yoichi (Hokkaido) Distillery byla založena v roce 1934 v Sapporu na ostrově Hokkaido, palírna Nikka Sendai Distillery byla založena v roce 1969 v Miyagi. Pod společnost ještě patří palírny obilné whisky Tochigi Distillery a Nishinomiya Distillery, plnírna a sklady Kashiwa a palírna ostatních lihovin Hirosaki. Vše postupně uvedl do života Masatuka Taketsuru (1894-1979), který v letech 1917 až 1920 studoval a praktikoval ve Skotsku, odtud si také přivezl manželku. Při studiích na univerzitě v Glasgow se naučil blendování a destilaci a své zkušenosti měl zúročit při výrobě japonské whisky pro firmu Settsu Shuzo.
Nikka´s Oldest Distillery je druhou největší společností na japonském trhu, má necelých 20% trhu. Pod společnost Nikka patří několik palíren a společnost vyrábí velké množství značek whisky. Ke zrání používají sudy po bourbonu a po sherry, u některých značek i nové. Whisky vyráběné v palírně Sendai jsou jemnější a jsou vesměs charakterizovány jako "Lowland", z palírny Yoichi jako "Highland".