Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Grain whisky

Grain whisky je whisky vyráběná z jiných obilovin než sladového ječmene, například z kukuřice, pšenice nebo žita. Americký bourbon a kanadská whisky jsou tedy většinou obilné whisky.

Grain whisky, neboli obilná whisky, ale není zcela korektní pojmenování, protože správně by se mělo uvádět single grain whisky. Oficiální definice potom zní takto: single grain whisky je whisky, která je destilována v jedné palírně a není to ani skotská single malt whisky ani skotská blended whisky. Abychom definici poněkud rozvedli tak: grain whisky je obilná whisky, vyrobená pomocí kolonové destilace v jedné palírně, přičemž převažujícími surovinami pro její výrobu jsou nesladový ječmen a další nesladové nebo sladové obilniny.

#ShowMore#

Blended grain whisky

Chuť a vůně grain whisky bývá jemnější a lehčí než chuť a vůně sladových whisky. Z tohoto důvodu se většina skotských obilných whisky míchá se sladovými a vyrábí se z nich blended grain whisky. Při takovém použití dodává obilná whisky směsi objem a příjemně zakulacuje ostrost sladové whisky. Proto se jen opravdu velmi málo grain whisky plní do láhví samostatně, drtivá většina objemu je určena pro výrobu míchané whisky (blended whisky). Míchání whisky je obrovské umění, jak zkombinovat zralou whisky z různých palíren a v každé palírně ho má na starosti master blender. A to platí jak pro malt whisky (obvykle 15-35 %), tak i pro grain whisky. Výsledná směs potom může obsahovat i více než 50 různých druhů whisky z různých palíren. To největší umění spočívá v docílení výsledných vlastností dané míchané whisky, které se nesmí lišit od standardu, který je očekáván. Pokud se míchají pouze různé druhy grain whisky, výsledkem je potom blended grain whisky.

Single grain scotch whisky 

Termín whisky single grain má ve Skotsku specifický význam; nejedná se pouze o výrobek vyrobený z jednoho druhu obilí, ale o produkt, který je obdobou single malt skotské whisky. Řada vysoce kvalitních skotských whisky se vyrábí v jediné palírně z nesladovaných obilovin-nejčastěji z ječmene, kukuřice nebo pšenice. Aby mohla být hotová whisky takto označena, musí být vyrobena výhradně ve Skotsku, zrát minimálně tři roky (v dubových sudech o objemu maximálně 700 litrů) a mít minimální obsah alkoholu 40 %. Pokud se vyrábí z ječmenného sladu, je konečným produktem single malt whisky. Pokud se vyrábí především z jiných obilovin, jedná se o single grain scotch whisky.

Míchání whisky - master blender

Každá whisky použitá do směsi má svůj nezaměnitelný charakter, a proto se jednotlivé grain whisky a malt whisky musí pečlivě vybírat, aby se vzájemně doplňovaly a výsledná chuť měla svůj osobitý charakter. Okamžik, kdy je výsledná chuť whisky optimální, určuje v každé destilerii master blender, který jednotlivé vzorky ochutnává a hodnotí. Whisky se poté dále ředí na požadovanou úroveň alkoholu a někdy se ještě ukládá do dubových sudů, aby se jednotlivé složky dokonale scelily. Vybírají se sudy buď zcela nové, nebo již použité, kdy v nich dříve zrálo sherry nebo portské víno. Stáří whisky uváděné na etiketě potom vždy ukazuje na nejmladší složku ve směsi. 

3 položek celkem
GoldCock Single Malt whisky 20 Y.O.
1 740 Kč
Kód: 1146020
Suntory Chita Single Grain Whisky
2 450 Kč
Kód: 1142220
Teeling Single Grain Wine Cask Finish
1 099 Kč
Kód: 1122757