Výrobce

Produktové řady

    Cena

    Druh whisky

    Objem

    Oblast

    Stáří

    Země

    Whisky

    Velice častá otázka zní: WHISKY nebo WHISKEY?


    V zásadě je to jednoduché. Až do první dekády minulého století to bylo jedno. Po první světové válce se postupně ustálilo psát whisky ve Skotsku, Kanadě, Japonsku a zbytku světa, zatímco v Irsku a ve Spojených státech se prosadila až na ojedinělé výjimky whiskey.


    Nejznámější whisky je samozřejmě ta skotská. Skotská whisky, nebo také jen „skotská“, je whisky, která je destilována výhradně ve Skotsku, a to za jasně určených podmínek a zákonů týkajících se výroby tohoto druhu alkoholického nápoje. Jedná se o světoznámý druh whisky, který se vyváží do celého světa a je odborníky uznávaná jako jedna z nejlepších druhů. Dlouhá historie výroby spolu se skotskou kulturou, kam whisky neodmyslitelně patří, zajišťuje dlouhodobý kvalitativní standard. V současnosti jsou nejznámější dvě verze skotské whisky-čistá sladová (single malt) a míchaná (blended).


    Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

    Nejznámější whiskey je samozřejmě ta irská. Je to tradiční irský destilát vyráběný kotlíkovým destilačním přístrojem. Od skotské se liší v tom, že v irských sladovnách se nepoužívá rašelinový oheň. To znamená, že v irských whiskey chybí kouřový tón. Původně byla irská whiskey vyráběna pouze destilováním sladu. Před 150 lety se však kvůli vysokým daním začal do sladu přimíchávat surový ječmen. Výsledkem tohoto míchání sladu vznikl specifický způsob nazývaný pot-still whiskey, jenž je značen i na etiketách. Dalším rozdílem mezi irskou a skotskou whisky je, že irská whiskey je třikrát destilovaná.


    Single malt whisky

    Single malt whisky je whisky pocházející pouze z jedné palírny a nemíchá se s whisky z ostatních palíren. Vyrábí se výhradně z ječmenného sladu, který se ředí vodou, pomocí kvasnic se zakvasí a nakonec se destiluje v destilačním kotli (tzv. periodicky pracující destilační přístroj). Na láhvi poté musí být uvedeno single malt.

    Hlavní oblasti Skotska


    Skotsko je tradičně rozdělováno do 6 regionů vyrábějících whisky. Přestože je každá whisky unikátní, druhy z dané oblasti mají společnou charakteristiku, která je odlišuje od whisky ostatních výrobních oblastí. Tyto rozdíly jsou výsledkem několika různých faktorů, jako např. použití odlišných surovin, klimatické podmínky a speciální výrobní techniky.



    Highlands. Severní část Skotska. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem. Oblast Pertshire oplývá palírnami, jejichž produkty mají chuťově bohatý, medový charakter a často se zamlouvají i krásnější polovině lidstva. Typické pro oblast Highlands jsou takové značky jako Glenmorangie, Dalmore, Talisker nebo Oban.

    Speyside. Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé v této oblasti vyráběné whisky mají naopak ostrou, až trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky. Mezi nejznámější patří Aberfeldy, Aberlour, Balvenie, Cardhu, Glenfiddich, Glenlivet či Macallan.

    Islands. Tato oblast se skládá z ostrovů Mull, Jura, Arran, Skye a Shetlandského a Orkneyského souostroví. Ostrov Islay byl odjakživa chápán jako samostatný region, přestože leží v těsném sousedství ostrova Jura. Někdy se diskutuje o zařazení Orkney ostrovů, zda by z hlediska whisky neměly být připojeny k výrobnímu regionu Skotské vysočiny. Whisky z ostrovů by se mohla popsat jako mírnější verze whisky z Islay, a často je ceněna těmi, kdo jsou milovníky tohoto nápoje už delší dobu. Na ostrovech se vyrábí mnoho známých značek – Highlands Park, Arran, Isle of Jura nebo Scapa.

    Lowlands. Jižní část Skotska, na severu ohraničená symbolickou spojnicí mezi městy Dundee - Glasgow - Greenock. Tento region se řadí k nejprůmyslovějším a zároveň nejhustěji osídleným částem Skotska. Třebaže většina zdejší produkce se stále používá do míchaných whisky, na trhu se objevují i jako jednosladové. Whisky z této oblasti mají nejlehčí charakter. Bývají hodnocené jako jemné, lehké, suché s nádechem sladu. V této oblasti Skotska je soustředěna především výroba obilné whisky, z palíren sladové whisky jsou to například Auchentoshan a Glenkinchie.

    Islay. Malý ostrůvek západně od kontinentálního Skotska je domovem mnoha známých sladových whisky – Ardbeg, Bowmore, Bruichladich, Lagavulin nebo Laphroaig. I když existuje několik jemných variant, whisky z Islay je obyčejně silně kouřová, rašelinovitá, slaná a vyniká pikantní a dehtovou příchutí. V minulosti měl tento ostrov až 23 palíren pracujících současně, ale dnes jejich počet klesl na osm.

    Campbeltown. Kdysi byl odborníky považován za kolébku skotské whisky. Tato oblast se před mnoha lety pyšnila největším počtem palíren, avšak vinou nadvýroby, výroby podřadné whisky a nečistých obchodních praktik byla spojována s průměrnou a bezohlednou produkcí. Dnes se v tomto regionu produkuje pouze minimum whisky – například Glen Scotia nebo Springbank.

    Míchaná - Blended whisky

    Míchaná neboli blended whisky je vyráběna velmi podobně jako jednosladová whisky (single malt). Rozdíl je však ten, že proces výroby tohoto typu whisky je zakončen smícháním několika druhů whisky z několika palíren. Vedle různých jednosladových jsou do míchané whisky přidávány také obilné tzv. grain whisky, na jejichž výrobu se používá i jiných obilnin než ječmene. Uvádí se, že většina blended whisky vznikne mícháním 15 až 50 různých whisky a na celkovém prodeji whisky se podílí z více než 90%.

    Historie míchané whisky začíná v 19. století, kdy čistá sladová whisky byla považována za příliš drsnou a také nepříliš vyvážené kvality. Obchodníci kupující whisky z palíren a prodávající ji pod svým nebo vymyšleným jménem proto začali experimentovat s jejich mícháním, aby docílili pro zákazníky přitažlivější chuti.


    V 19. století a první polovině 20. století dobyly svět míchané whisky značek jako Johnnie Walker, Chivas Regal, Ballantine’s, zatímco nemíchané (single malt) whisky byly k dostání pouze na lokálním trhu. Změna přišla až v 60.-70. letech 20. století, kdy palírna Glenfiddich začala vyvážet své produkty nejprve do Anglie a pak i do zahraničí a představila tak čistou sladovou whisky světu. Její příklad brzy následovaly i další palírny a dnes není problém najít v kvalitních obchodech s destiláty několik desítek různých značek sladových whisky. Přestože jim znalci dávají dnes přednost kvůli bohatšímu spektru chutí, míchaná whisky stále ovládá globální trh.

    Míchaná whisky je obvykle vyráběna z 15-50 druhů sladových a několika málo obilných whisky různého stáří. Většinou nebývá označena věkem, pokud je věk uveden, je určen nejmladší whisky ve směsi. Většina míchaných whisky obsahuje 65-85 % objemu obilné whisky a pouze 15-35 % sladové whisky. Výjimkou jsou sladové míchané whisky (vatted whisky, pure malt whisky), které jak jejich název napovídá, tvoří 100 % sladových whisky.

    Zobrazit méně informací

    Whisky  Počet produktů: 345

    na stránku