Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

1918 -zapomenutý likér

Dávno odložené a zapomenuté knihy, obrazy nebo dopisy nám vrací vzpomínky a připomínají nám naší historii. A co zapomenuté likéry? Dala by se z nich vytvořit „tekutá kniha“, kde by jednotlivé kapitoly objevovaly staré a mnohdy již takřka zapomenuté složení dříve oblíbených likérů a jejich výroby? 

Možná vás to překvapí, ale dala. Díky nadšení dvou výjimečných mužů, přední osobnosti gastronomické scény Romana Vaňka a mistra palírníka Martina Žufánka právě vznikla Kapitola 1 projektu LEGENDY se symbolickým názvem „1918“

 

Inaugurační večeře

Většině z nás se určitě nyní vybaví rok založení první republiky. A jsme na správné cestě. 21.prosince 1918 ve 13:15 přijíždí na Wilsonovo nádraží vlak s Tomášem Garriguem Masarykem, který se vrací z exilu. Na nádraží ho vítají davy lidí a o tři hodiny později již na Pražském hradě skládá prezidentský slib. Poté následuje slavnostní inaugurační večeře a na její závěr se podává likér zvaný Benediktýnka. 

Výroba

Likér 1918 představuje právě snahu o vzkříšení tohoto digestivu při zachování historických postupů. Přesný recept bohužel neexistuje, dochoval se pouze počet použitých bylin a koření, ale ne jejich poměrné zastoupení. Z toho důvodu trvalo vyladění poměrů bylin a koření a vůbec celého výrobního postupu několik měsíců. Základem likéru je destilát z 28 vzácných bylin a koření, ve kterém byl macerován dokonce i šafrán z dalekého Nepálu. Výsledný produkt poté ještě ležel celý rok v dubových sudech. Díky tomu vznikl dokonale harmonický bylinný destilát, který dostal symbolický název 1918. Jde o opravdu výjimečný destilát, vyrobený v limitované edici. Vzniklo pouhých 1000 kusů a již nikdy se tento proces výroby nebude opakovat. Jde tak o jedinečnou archivní příležitost, která bude postupně nabírat na „kráse“. Za nás má tento destilát hodnocení 10/10. 

Legendy pokračují

Je vidět, že nejen knihy, obrazy či dopisy, ale i dávno zapomenuté likéry, mohou být součástí našeho národního bohatství. Jsou chuťovou archeologií, která doplňuje mozaiku naší národní kultury. Jednotlivé kapitoly projektu Legendy jsou věnovány významným osobnostem a tento mimořádný likér je věnován profesorovi Univerzity Karlovy Čeňku Zíbrtovi, kulturní historikovi, etnografovi a folkloristovi. Následující kapitola tohoto projektu, Kapitola 2, „pojednává“ o Krambambuli, ale o té až zase příště.