Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejstarší rum na světě

Nejstarší známý rum je The Harewood Rum 1780, o kterém se předpokládá, že byl destilován v roce 1780 na Barbadosu. V roce 2011 bylo ve sklepích panství Harewood House nalezeno padesát devět láhví tohoto zapomenutého rumu. 

Příběh rumu Harewood začíná

 

Náš příběh začíná před více než 300 lety v době, kdy dobrodružní Evropané kolonizovali nově objevené kouty světa. Rodina Lascelles byla ambiciózní a vydala se vydělat své jmění do Západní Indie, kde obchodovali s tabákem, bavlnou, cukrem a jeho vedlejším produktem, rumem. V roce 1711 odcestoval na Barbados Henry Lascelles, syn prosperujícího gentlemana a farmáře ze Stank Hall poblíž Northallertonu, aby pracoval v rodinném podniku. S pomocí svého nevlastního bratra Edwarda se Henry na ostrově rychle etabloval jako jeden z nejenergičtějších, nejpodnikavějších a nejdravějších podnikatelů. Bratři dosahovali v podnikání obrovských úspěchů a v okamžiku, kdy se jim podařilo ovládnout i místní bankovnictví, se stali jedněmi z nejbohatších lidí v Západní Indii. Nesmírné bohatství později použili na vybudování honosného sídla v Anglii - Harewood House.

Historie nejstaršího rumu

V roce 2011, při přípravě inventáře vín a lihovin v temných sklepích Harewood House, našli Mark Lascelles a jeho kolega Andy Langshaw něco, co rozhodně nečekali. V zadní části nejvzdálenějšího sklepa uviděli dvě zaprášené police, na kterých stály záhadně vyhlížející lahve, které byly stěží rozeznatelné pod silnou vrstvou pavučin a plísní. Mark a Andy velmi opatrně setřeli vrstvy nečistot, jednu láhev otevřeli a opatrně čichali k obsahu. Ještě zdaleka netušili, jaký poklad našli a o jak drahý rum se jedná.

 

Každá láhev byla opatrně otevřena a jednotlivé rumy byly pečlivě zkontrolovány a odborně posouzeny. Byly ponechány pouze ty, které byly senzoricky zcela bez vad. Pro všechny bylo nakonec velmi překvapivé, že takto dlouho stařený rum byl z velké části naprosto v pořádku. Rumy byly poté rozděleny do dvou šarží – světlé a tmavé. Všechny světlé rumy byly smíchány dohromady a umístěny zpět do původních lahví. Stejný proces nastal u tmavých rumů. Tímto způsobem bylo získáno dvacet osm láhví, které byly označeny jako zcela bezchybné a připraveny pro další prodej.

Aukce

V prosinci 2013 začala v aukční síni Christie’s v Londýně dražba 12 láhví The Harewood Rum 1780. Nikdy předtím nebyl žádný podobný destilát nabízen. Dokonce ani odborníci si nebyli jisti, co mohou očekávat. Dražba začala na 1.000 librách a cena rostla závratnou rychlostí. Šest lahví světlého rumu se prodalo za téměř 25.000 liber, přičemž poslední láhve tmavého rumu se prodaly za neuvěřitelných 7.000 liber za každou. Nikdo nemohl uvěřit tomu, čeho je svědkem a jak drahé rumy mohou být. O rok později se celková cena vyšplhala ještě výše. Posledních 16 lahví se prodalo za celkovou částku přesahující 100.000 liber, což z rumu Harewood udělalo oficiálně nejen nejstarší, ale v té době také nejdražší rum na světě. Bylo to také poprvé, kdy si sběratelé, kteří běžně investovali obrovské sumy do koňaku a skotské single malt whisky, uvědomili, jak velký investiční potenciál rumy mají.

Investice do rumů - cena roste

Investoři a sběratelé se v současné době zaměřují na minimálně rum 30 let nebo rum 40 let starý, kde je velká pravděpodobnost jeho maximálního zhodnocení. Takto staré rumy se totiž dají na trhu ještě pořídit za velice slušné ceny. Ještě starší rumy, například rum 50 let starý, již v podstatě nejsou k dispozici. Před několika lety se nabízel k prodeji padesátiletý rum Appleton, ale i přes svou opravdu vysokou cenu zmizel z trhu za pár týdnů. Pokud ovšem někdo chce vlastnit skutečně starý rum, The Harewood Rum 1780 je i v dnešní době možno na aukcích zakoupit. Cena se ovšem vyšplhala opět o něco výše. Za jedinou láhev neznámý dražitel v prosinci 2020 zaplatil 24.500 liber. Pokud by se ji rozhodl otevřít a rum ochutnat, mohl by se těšit na lehce alkoholové aroma medu, intenzivní tóny skořice a pečených jablek a výraznou chuť silného rumu (57%) s dlouhým dozněním na patře. Nabízí se také ještě jedna alternativa, jak zprostředkovaně ochutnat tento rum. Ochutnat The Iconic rum 1780/1980, který je částečně blendován právě z tohoto úžasného rumu.