Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Krambambule

Krambambule je druhou kapitolou projektu LEGENDY, za kterým stojí naše přední gastronomické osobnosti Roman Vaněk a Martin Žufánek. Legendy nemají být pouze připomínkou dodnes známých nebo naopak dávno zapomenutých likérů, či destilátů, ale zároveň připomenout významné osobnosti české historie. Skutečné legendy, které svou prací zásadně přispěli k rozvoji domácí gastronomie. První kapitolu Legend napsal a vyrobil právě Martin Žufánek ve své palírně. Nechal se inspirovat jídelním lístkem z inaugurační hostiny prezidenta T.G.Masaryka a vytvořil likér 1918, který se na večeři podával jako digestiv.

2. kapitola

Druhou kapitolu dostali za úkol napsat palírníci z Landcraftu. Společně s Romanem Vaňkem začali procházet jeho rozsáhlou sbírkou historických materiálů a opakovaně narazili na tajemně znějící název Krambambule. První zmínky o ní se objevují už v roce 1598. Ale až v druhé polovině 19. století našla Krambambule širokou oblibu v mnoha zemích Evropy. 

 

Po důkladném studiu padlo rozhodnutí Krambambuli vyrobit podle původních receptur, kterých ovšem byla celá řada. Vždy ale obsahovaly několik druhů exotického koření a zbytek tvořily místní byliny. Zajistit  exotické koření bylo  poměrně jednoduché, ale trvalo několik měsíců, než se podařilo sehnat všechny domácí byliny popsané v receptuře. V Landcraftu během několika měsíců vyrobili desítky macerátů, extraktů a trestí a vyzkoušeli stovky jejich kombinací. Základem byl ale vždy višňový mošt , exotické koření a směs více než dvaceti domácích bylin. Testovali a ochutnávali a poté vybrali tu nejlepší variantu s unikátní chutí, kterou nechali rok dozrávat v dubovém sudu. 

Mimořádná sběratelská edice

Unikátní chuť Krambambule, druhé kapitoly tekuté knihy Legendy, tak nabízí jedinečný výlet do naší historie. Tento mimořádný likér je věnován Magdaléně Dobromile Rettigové, nejvýznamnější autorce kuchařských knih 19. století. Celkem bylo vyrobeno 1000 láhví a již nikdy více se vyrábět nebude. Projekt Legendy je výjimečná sběratelská edice, jejíž další kapitolu již v letošním roce připravuje opět Martin Žufánek. 

Legendy - historické likéry a destiláty