Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Golden Reserva Collection Kirk&Sweeny

Dominikánská rumová společnost Kirk&Sweeney končí se svou dosavadní řadou rumů a přichází s novou kolekcí nazvanou Golden Reserva Collection. V současné době jsou na trhu rumy označené stářím: 12, 18 a 23 let. Nová řada má označení Reserva, Grand Reserva a Grand Reserva Superior, přičemž se jedná o blendy rumů různého stáří.

Nová řada

Nejmladší z nové kolekce, Kirk&Sweeney Reserva, je výběr rumů spíše mladších, nejstarší rum ve směsi je starý 14 let. Jednotlivé složky zrají v sudech z francouzského nebo amerického dubu, a to použitých nejčastěji po bourbonu. Tento rum nahrazuje současný dvanáctiletý rum, který je dosud v omezeném množství v prodeji.

Rum Kirk&Sweeney Grand Reserva je blendem rumů stáří většinou okolo deseti let, přičemž nejstarší složka je maximálně dvacetiletá. Podobně jako u mladší verze zrají jednotlivé složky v použitých sudech z francouzského nebo amerického dubu a opět nejčastěji po bourbonu. Tento rum nahrazuje Kirk&Sweeney 18 Y.O., který je již bohužel nejméně půl roku vyprodán.

Poslední, nejstarší rum z řady Golden Reserva Collection, je rum Kirk&Sweeney Gran Reserva Superior. Opět se jedná o blend rumů, nejstarší složka může zrát až 25 let, přičemž většina je ve stáří okolo dvanácti let. Rumy zrají opět v použitých sudech po bourbonu. Skladem zatím stále máme Kirk&Sweeney 23 Y.O., který bude rumem Gran Reserva Superior průběžně nahrazen.

Příležitost pro sběratele? 

Společnost Kirk&Sweeney postupuje podobně jako mnohých jiných rumových značek a nahrazuje rumy určeného stáří různými blendy. Je to způsobeno zvýšenou poptávkou po karibských rumech a z toho plynoucího nedostatku starší suroviny. Rumovým fanouškům lze tedy doporučit pouze jediné – neváhejte a nakupujte poslední rumy s udaným stářím, dokud jsou ještě k dispozici. Je totiž pravděpodobné, že se z nich za nějaký čas stane žádaná sběratelská záležitost.

O značce Kirk&Sweeney

Rum Kirk&Sweeney se vyrábí v Dominikánské republice a majitelem značky je renomovaná rodinná destilerie na ostrově s tradicí výroby rumu sahající až do 19. století. Rum je vyráběn z prestižní „Blackstrap Molasses“ získávané z té nejkvalitnější, ručně sklízené cukrové třtiny.

Kirk and Sweeney" byl název dřevěného škuneru, který se ve třicátých letech během prohibice v USA stal legendárním při svém pašování rumu z karibské oblasti do Spojených států. Obvykle těsně předtím, než vplul (až po horní palubu napěchovaný rumem) do vod Spojených států, škuner zakotvil na tzv. „Rum Line“ (okraji vod spadajících do jurisdikce USA). Tady prodával rum menším lodím, které zastavily po jeho boku. Menší lodě byly rychlejší a ovladatelnější než flotila pobřežní stráže USA a pašovaly pak rum na břeh. Legendárnímu škuneru se ovšem stal osudným rok 1924, kdy byl pobřežní stráží zadržen i s velkým nákladem skvělého karibského rumu. Američané ho přejmenovali „Chase“ a až do pozdních 40.let sloužil potřebám US Coast Guard.