Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Český rum je mrtev, ať žije český rum

Víte, že to je již neuvěřitelných 19 let, co jsme se rozloučili s naším "českým rumem" s plachetnicí? Prvního ledna 2003 totiž vstoupilo v platnost nařízení Evropské unie, že název rum se smí používat pouze pro destilát z cukrové třtiny. Mnoho z nás Čechů tenkrát zamáčklo slzu a proklínalo byrokraty z Bruselu. Nikdo z nás ovšem netušil, jaký to všechno nakonec vezme obrat… 

Tuzemák

Ten skutečný třtinový rum byl v té době na českém trhu zastoupen jen naprosto minimálně a dnes populární značky jako Zacapa nebo Diplomático se teprve začínaly dostávat do povědomí jejich konzumentů. Ovšem české lihovary na rozhodnutí EU rychle zareagovaly a zrodil se tuzemák. Změnil se pouze název, složení zůstalo stejné a konzumenti si za chvilku na změnu názvu zvykli. Tuzemák se tak nadále destiloval z brambor nebo cukrové řepy a chuť, která připomíná rum třtinový, mu dodávaly speciální rumové esence.

Český rum

Božkov představuje rum z cukrové třtiny

Během následujících 15 let se rum z cukrové třtiny na českém trhu již pevně etabloval a o svůj podíl na trhu se hlásí nepřeberné množství značek. Donedávna jsme totiž ani netušili, že například třtinový rum značky Plantation je nejoblíbenější ve Francii, dominikánský rum Matusalem je původem z Kuby nebo mimořádně jemný rum A.H.Riise zraje v Dánsku. V roce 2018 došlo na české rumové scéně k velké události – zrodil se český třtinový rum. Společnost Božkov uvedla na trh rum Republica, nastavila rozumnou cenovou hladinu, mohutně ho marketingově podpořila a „Republika“ se během chvilky objevila na regálech všech supermarketů a vtrhla jako lavina do českých domácností. Český rum byl zpět.

Český rum

České rumy

Společnost Božkov se stala na poli třtinového rumu průkopníkem, ovšem úspěch rumu Republica nemohl uniknout dalším místním hráčům na českém trhu.  Palírna U Zeleného stromu, známá svojí „Mysliveckou“ přišla s vlastní značkou Heffron (na počest našich legionářů), společnost Premier Wines uvedla na trh značku El Clássico a třeba Michal Kratochvíl a jeho společnost Kratochvílovci představil do nádherných láhví stáčené rumy Sérum. Na sklonku minulého roku se také objevily velmi zajímavé rumy od společnosti Hombre´s (doposud produkovala pouze giny) a tak uvidíme, který „český“ rum se bude nakonec moci pyšnit přízviskem ten nejlepší třtinový rum. V každém případě z rostoucí konkurence budou rumoví fanoušci jenom profitovat.

rumy Hombre´s

Český rum