Kanada a kanadská vína

Většina z nás si představí Kanadu jako zemi plnou sněhu, ledu a hokeje. Chladné a mrazivé počasí je typické pro zimní období. V létě zde ale teploty přesahují 30 stupňů, a i koupání je nečekaně příjemné. Například řeka sv. Vavřince mívá okolo 25 stupňů. Důvod je prostý. Kanada je druhá největší země na světě a díky své obrovské rozloze přináší řadu protikladů.

V Kanadě najdeme 4 vinařské regiony: Ontario, Britskou Kolumbii, Québec a Nové Skotsko. Kanadští vinaři vyprodukují ročně na ploše 12,5 tisíce hektarů okolo 80 milionů litrů vína a vinařství přivítají ročně 4 miliony návštěvníků. Kanadská vinařství se rozkládají mezi 41 ̊-50 ̊ rovnoběžkou severní šířky a tato poloha je na stejné zeměpisné šířce jako řada uznávaných regionů v Evropěnapříklad oblasti Rhôny či severní Itálie. České a moravské vinice rozkládají severněji než vinice v kanadské provincii Ontario.

Kanada vs. Itálie

Kanada a kanadská vína

Ontario

Provincie Ontario díky své nejjižnější poloze zajišťuje nejvhodnější podmínky pro pěstování vinné révy. Centrem vinařského dění je město Niagara-on-the-Lake. Pěstování vinné révy má v Ontariu nepřetržitou tradici již více než 150 let a rodinná vinařství produkují ta nejlepší kanadská vína s pečetí VQA/The Vintners Quality Alliance, což je obdoba označení AOC ve Francii či DOC v Itálie.

Ochutnejte kanadská vína

Letos jsme se rozhodli přivést kanadská vína té nejvyšší kvality, tedy s pečetí VQA. Vybrali jsme dvě rodinná vinařství z Ontaria, z oblasti Niagarských vodopádů, vinařství Henry of Pelham a Reif Estate Winery. Tato kanadská vína budeme prezentovat i v rámci našich degustací.