O vinařství Manzanos Wines

Španělská společnost Manzanos Wines pečuje o vinnou révu již po dlouhých 6 generací. Rodinné vinařství bylo založeno roku 1890 a od té doby se zkušenosti a tradice předávají z generace na generaci. Od roku 2010 řídí společnost Víctor Fernándes de Manzános společně se svým bratrem Davidem a jeho manželkou Laurou Mateo. Pod jejich vedením došlo k nesmírně dynamickému rozvoji vinařství. Během necelých deseti let výrazně navýšili celkovou plochu vinic a počet zaměstnanců se vyšplhal z původních 11 lidí na více než 160. Obrovské prostředky byly investovány do modernizace výroby a celkový obrat společnosti byl v loňském roce 38 milionů eur.

 
 
 
Obrázek článku
 
 
 

Vinařství má nyní ve vlastnictví celkem 1 525 hektarů vinic ve dvou vyhlášených vinařských oblastech. Větší část ve slavnější oblasti Rioja a zbytek v současné době velmi ceněné oblasti Navarra. A právě v oblasti Navarra byla společnost Manzanos první, kdo zahájil produkci španělských vín. Tato oblast severně sousedí s oblastí Rioja a má všechny předpoklady získat velmi brzy klasifikaci DOCa, kterou se nyní pyšní pouze oblast Rioja. Tím by se dostala na pomyslný piedestal španělských vín. Podmínky pro získání klasifikace DOCa jsou velmi přísné a přináší značně vyšší nároky na zpracování vinné révy. Jedním z požadavků je například delší zrání v sudu.

Symbolem společnosti v oblasti Rioja je červené víno Siglo Saco DOCa. Toto víno je vyráběno již více než 100 let a v Manzanos Wines drží stále stejný tvar lahve jako kdysi a také je stále v ručně šitém jutovém sáčku. Odkaz na historii země či odkaz jejich předků je základním kamenem celé produkce. Výraznými víny v sortimentu společnosti je řada 1864 Castillo de Olite, které jsou oslavou jednoho z nejluxusnějších královských paláců středověké Evropy v oblasti Navarra.  Řada vín Altuzarra potom odkazuje na rodné místo dědečka současných majitelů a najdeme mezi nimi vína červená, bílá i růžová.