Hlavní město koňaku

Okouzlující francouzské město Cognac je synonymem nejznámějšího brandy, KOŇAKU.

Cognac je malé francouzské městečko zasazené do vnitrozemí téměř na polovině cesty městy La Rochelle a Bordeaux. Středověká městská čtvrť, úzké dlážděné uličky, krásné kostely a historické památky ladí se zahradou koňaku v anglickém stylu. Městečko žije tradicí koňaku a s jeho výrobou se setkáte na prakticky každém kroku.

Místo původu

Koňak či Cognac musí pocházet právě z okolí města Cognac v západní Francii a je nejznámějším typem brandy. Vyrábí se dvojitou destilací prokvašeného hroznového moštu. Aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria, které ustanovilo „Bureau National Interprofessionel du Cognac“. Naopak Armagnac z okolí města La Bastide d´Armagnac se destiluje pouze jednou. Typickou vlastností koňaku je jeho viskozita, která je způsobena vyšším obsahem glycerinu. Díky vyšší viskozitě, se při degustaci koňaku na okrajích skleničky postupně rozpadá na drobné kapičky.

Výroba koňaku

Koňak je zpravidla směsí mnoha desítek pálenek. Jejich výběr je velmi důležitý, jelikož každá pálenka přispívá k výslednému produktu svým osobitým podílem. Hrozny pro výrobu koňaku musí být lisovány horizontálními lisy, které vylučují rozmačkání peciček obsažených v jednotlivých bobulích. Dvoustupňová destilace probíhá v měděném přístroji „alembic charentais“, který se vytápí otevřeným ohněm. Zrání probíhá v dubových sudech z francouzské oblasti Limousine a Tronçais. Z limousinských dubů získává koňak bohatší chuť a pevnější tělo. Tronçais je ideální pro zrání rychle se vyvíjejících koňaků.

Jak koňak pít

Skuteční znalci jsou velmi opatrní při pouhém držení sklenky s koňakem, jelikož pouhé zahřátí nad 23,5 °C vede ke ztrátě okolo poloviny látek obsažených v koňaku. Koňak obsahuje přibližně 2 600 mg příměsí na jeden litr produktu a každá ztráta ovlivní výslednou chuť i vůni.

Koňak přináší jeho milovníkům neopakovatelné degustační zážitky, je to prostě „láska“ na celý život. Výjimečným kouskem je například A.E.Dor X.O. Extra Grande Champagne, který představuje ztělesnění opravdu neopakovatelného zážitku. Má dokonale vyvážené aroma a společně s harmonií chutě je mistrovským dílem.

Odkaz historie, to je příběh osobitého koňaku Hennessy Paradis IMPERIAL.  Master blender Hennessy Yann Fillioux se nechal inspirovat 200 let starým příběhem, kdy si ruská císařovna Marie Fjodorovna objednala speciální koňak pro svého syna cara Alexandra I. Monsieur Fillioux po pečlivém zkoumání poznámek svých předchůdců našel odkazy na výjimečnou eau-de-vie (vodu života) a stvořil Paradis Imperial.

Ročníkové koňaky

Produkce některých koňaků je velmi limitovaná. Příkladem je značka André Petit, která vyrábí ročníkové koňaky pouze z hroznů s nejvyšší možnou kvalitou. Produkce těchto Hors d’Age koňaků je velmi omezená a společnost je lahvuje pouze v malém množství. Ročníkový koňak je ideální dárek k narozeninám, letos každého padesátníka určitě potěší koňak André Petit Hors d’Age Millésime 1971.

Přísná kontrola

Produkce koňaku je v celé oblasti pod přísnou a detailní kontrolou „Bureau National Interprofessionnel du Cognac“ (BNIC) založené již v roce 1946. Ta je koordinačním a rozhodovacím orgánem pro koňakový průmysl. Hlavním posláním BNIC je chránit zeměpisné označení Cognac a podporovat ekonomický rozvoj tohoto odvětví. I z tohoto důvodu je koňak jedním z nejvyhledávanějších destilátů na světě. Někteří sběratelé zasvětili koňaku celý svůj život a ceny jejich sbírek často dosahují astronomických částek.