Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Rémy Martin Louis XIII Time Collection

V zemi cognacu, vládne LOUIS XIII celé oblasti Grand Champagne. Jako ambasador francouzské kultury a prestiže se zapsal nejen po celém světě, ale také v historii. Každý křišťálový dekantér je jako časová kapsle uchovávající originální poklad. Otevřením jeho uzávěru se stanete skutečným pánem času, proniknete do příběhu geniality a historie. Budete se vznášet na vlnách chutí a vůní, opájet se vznešenými pocity a emocemi, necháte se pohltit fantastickým příběhem, který tato unikátní směs až 1.200 eaux-de-vie vypráví.

LOUIS XIII Time Collection je série speciálních limitovaných edicí představující milníky v historii LOUIS XIII. Je to pozvání na cestu, kterou nemá tu čest zažít zdaleka každý. Je to cesta mnoha zeměmi a časem během níž budete poznávat legendy, velké státníky a historii. Do ní budete nedílně zapojen také Vy, díky vlastnictví první edice Time Collection „The Origin – 1874“, která přirozeně připomíná stvoření LOUIS XIII. Time Collection popisuje příběh cesty LOUIS XIII a Vy s ním budete tuto cestu sdílet, společně zažívat slavná dobrodružství, vzrušující objevy a poznávat půvab lidské historie.

Ty největší příběhy mívají často skromné počátky a ten náš není výjimkou.

Na úplném začátku příběhu byla stará kovová láhev, nalezená a vykopaná farmářem na jeho poli v Jarnacu, blízko oblasti Cognac. Nebylo to ovšem jenom obyčejné pole, ale místo, kde se odehrála před téměř 300 lety, v roce 1569, velká bitva. A ani kovová láhev nebyla zcela obyčejná. Byl na ní totiž vyražen znak francouzské monarchie - fleur-de-lys (symbol květu lilie) - ozdobený dokola výraznými hroty. Pouze královští vojáci nebo důstojníci mohli používat takovouto láhev…

Dnes si lze již jen stěží představit myšlenky, které běžely hlavou Paul-Émile Rémy Martina -vizionářského majitele koňakového domu a pravnuka zakladatele, když v roce 1850 poprvé uviděl tuto láhev a rozhodl se ji koupit. Byl to snílek, politik, kultivovaný gentleman, ale především chytrý byznysmen, který stál u kormidla rodinného podniku po téměř 30 let. Přivedl jej do nové éry podnikání, vybudoval impozantní zásoby, exportoval koňak na zahraniční trhy a zaregistroval si první obchodní značku. Jaké asi musel prožívat vzrušení, když mu blesklo hlavou: „Co kdybychom láhev použili jako vzor pro zcela nový dekantér?“

Dlouhá desetiletí byl koňak prodáván v sudech, ale Paul-Émile si uvědomil, že individuální láhev dodá jeho koňakům punc a posune je na vyšší úroveň. Pustil se tedy do tvorby designu skleněné královské láhve, ze které chtěl vytvořit precizní dekantér. Byl to skutečně mistrný tah génia. Dekantér bude vyhrazen pouze pro mimořádné a noblesní eaux-de-vie a stane se tak velkorysým blendem těch nejlepších a nejstarších rezerv ze sklepů Rémy Martin pocházejících výhradně z Grande Champagne.

Přišel rok 1874 a dům Rémy Martin oslavoval stopadesáté výročí svého vzniku. V té době ženy nosily honosné a ručně šité šaty, muži sportovní dlouhé kabátce a telefon, gramofon a náramkové hodinky prožívaly svou vrcholnou éru. Střetával se tu tak starý a nový svět. A v tomto čase se zrodil tento mimořádný koňak. Tak starý, že byl představován s fascinujícím rodokmenem v jeho jménu: Grande Champagne Trés Vieille Áge Inconnu, tedy velmi starý koňak neznámého stáří. Jeho uvedení na trh byl opravdový čin génia, dekantér byl tak nezaměnitelný, že překonal cestu pěti století a žije stále i dnes.

Odlišnosti leží v detailech

Ale to není celý příběh. Mistr času byl připraven se zjevit a originální dekantér byl  připraven tak, aby se o něm dozvěděl celý svět. Měl hroty, známé ve Francii jako dentelles, ale místo deseti hrotů, známých dnes, měl na každé straně hrotů třináct, stejně jako původní kovová láhev. Pro LOUISE XIII to bylo, vzhledem k jeho osudu, šťastné číslo. Na jeho přední části bylo vyraženo královské fleur-de-lys a byl položen do slámy v proutěném koši. A ještě jedna odlišnost nakonec, zátka nebyla v podobě královského znaku, ale zpodobňovala miniaturní obrácený dekantér se symbolickými hroty.

Do současnosti se dochovalo pouze několik těchto velmi vzácných původních láhví. A nyní, jakoby zpátky v čase, se k nám vrací znovunalezený design křišťálového dekantéru v exkluzívní první edici Time Collection: „The Origin-1874“. Elegantní kovový box, který budete mít tu čest odemknout, je jako stroj času, který Vás vrhne zpět a budete společně s ním sdílet historii geniálního počinu jeho zrození.  Elegantní box je jakoby utkán z kovu v odstínu zlatého champagne a je moderní interpretací původního proutěného koše, ve kterém byl původně dekantér uložen. Teprve však až uvolněním kovové tyčky, která chrání jeho životně důležitý obsah, dojde k propojení celé jeho spletité historie.

A pojmenovávám tě…LOUIS XIII

Design dekantéru, tak jak ho známe nyní, se začal vyvíjet v minulém století až při jeho výrobě z křišťálu. Bylo také rozhodnuto, že dekantér přijme zcela nové jméno. Přišel čas korunovat krále koňaků LOUIS XIII, jako poctu francouzské suverenitě, která chrání koňakové vinice již od sedmnáctého století. Na pomyslný trůn vystoupal nový monarcha oddaný nejvzácnějším směsím eaux-de-vie sklepů Rémy Martin.

Po vlnách času...

LOUIS XIII je vyroben z unikátní směsi eaux-de-vie, která zraje v letitých barelech ze dřeva čistého francouzského limousinského dubu. Výsledkem je poklad, který dává vzniknout jemným chutím zralého a kandovaného ovoce, pražených oříšků, bohatému aroma santalového dřeva a borovicové kůry. Má velmi komplexní a elegantní dochuť. Znamenitý a nadčasový. Mimořádně geniální.

„LOUIS XIII je jako vlna času, která k Vám přichází z hluboké minulosti“, říká Baptiste Loiseau, sklepmistr a strážce jeho tajemství a odkazu. „Je to absolutní zkušenost s mistrovstvím času.“

Ty největší cesty nikdy nekončí…

Tato první cesta se již blíží ke konci, na moment si odpočiňte, Mistře času. Drahocenný koňak LOUIS XIIi v této inaugurační edici Time Collection již čeká na Vaše patro. Pokračování vzácného dědictví, které se opírá o neocenitelnou rezervu starých eaux-de-vie, a která trpělivě dozrávala během dlouhých desetiletí.

Vychutnejte si kouzlo první edice této kolekce. Je jedním ze vzácných momentů ve fascinujícím příběhu LOUIS XIII a nyní je součástí i Vašeho osobního dědictví a příběhu. Již nyní se můžete těšit na pokračování této edice a přemýšlet o něm. Bude se příští díl dobrodružství vracet k milníku v historii LOUIS XIII nebo snad k jeho mýtické cestě? Již brzy se dozvíte odpověď a budete moci opět nasednout do kočáru času a začít psát další kapitolu Vaší sbírky.