Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Rumové regiony - Jamajka

Jamajka je stát ve střední Americe, který se nachází na stejnojmenném ostrově ve Velkých Antilách v Karibském moři. Jedná se o největší anglicky mluvící ostrov v Karibiku a třetí největší v regionu. Vyrábí se zde především velmi plné, těžké a aromatické rumy. Je to způsobeno použitím kvasinek během fermentace, díky čemuž se celý proces zpomalí. Nejedná se tak o zcela typický karibský rum.

Jamajka - historie

Historie Jamajky se začíná psát s migrací indiánů z Jižní Ameriky okolo roku 650. Ti pojmenovali zemi „Xaymaca“, což znamená země dřeva a vody. O pár století později se tento ostrovní ráj stal známým jako Jamajka, klenot Karibiku. Arawakové, jak se indiáni jmenovali, byli mírumilovní lidé a na Jamajce žili v harmonii až do příchodu Španělů v roce 1494, který se jim stal osudným. V muzeích po nich zbylo jen nepatrné množství artefaktů. Jamajka byla pod španělskou nadvládou až do roku 1655, kdy se stala anglickou kolonií. Následně se výrazně podílela na importu otroků, produkci třtinového cukru a výrobě rumu.

Rum Captain Morgan

Když byl slavný anglický pirát Henry Morgan za plenění španělských kolonií povýšen do šlechtického stavu a jmenován guvernérem Jamajky, bylo jeho jméno zvěčněno v názvu rumu. Kořeněný rum Captain Morgan se začal vyrábět na Jamajce v roce 1944 a v současnosti je to druhý nejprodávanější rum na světě. V současnosti je ale tento rum vyráběn v Portoriku.V minulosti, kdy se jamajské rumy těšily velké popularitě, bylo na ostrově více jak 120 aktivních palíren. V současné době jich v provozu zůstalo pouhých pět. Nejznámějšími značkami jsou rum Appleton Estate a rum Coruba.  

Rum s uvedeným stářím

Jamajka je jednou z šesti zemí (viz níže), kde je zákonem stanoveno, že uvedené stáří na etiketě výrobku odpovídá stáří zrání nejmladší složky rumu:

1) Barbados
2) Britská Guyana
3) Americké Panenské ostrovy (Sv. Tomáš, Sv. Jan, St. Croix, Vodní ostrov)
4) Francouzské zámořské departementy (Guadeloupe, Martinik, Francouzská Guyana, Réunion)
5) Jamajka
6) Velká Británie