Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Tequila Day

Existuje nějaký lepší způsob, jak si vychutnat destilát z modré agáve, než se podívat na dno sklenky s tequilou? Nenapadá nás žádný, ale zato vám prozradíme, že tomuto mimořádnému nápoji je věnován dokonce celý den.

24.červenec ve znamení tequily

Národní den tequily je spojen s datem 24.července. A Tequila Day znamená 24 po sobě jdoucích hodin, 1.440 po sobě jdoucích minut a 86.400 po sobě jdoucích sekund věnovaných k uctění dobrých časů strávených s tímto vaším oblíbeným destilátem. Užívejte si relax s tequilou plnými doušky a k tomu si můžete přečíst leccos o její legendární historii, která se začala psát v Mexiku.

Historie – první výroba tequily

Výroba předchůdce tequily, mléčného a pěnivého nápoje z agáve známého jako pulque, se ve střední Americe datuje až do doby více než 1000 let před naším letopočtem. Tehdy domorodé mexické kmeny běžně agáve sklízely a poté nechaly kvasit. Teprve v 16. století však na svět přišla tequila v podobě, jak ji známe a milujeme. Vůbec poprvé byla vyrobena v roce 1666 na území dnešního města Tequila, které se nachází v mexickém státě Jalisco. Právě tady otevřel španělský aristokrat Don Pedro Sanchéz de Tagle první výrobnu tequily na světě. A teprve o století později, v roce 1795, zde položil základ světově proslulé značky Don José Antonio Cuervo, který založil společnost Vino Mezcal de Tequila Jose Cuervo.

Původ svátku Tequila Day

Ač původ tequily je zdokumentován poměrně dobře, historie vzniku Dne tequily je zahalena tajemstvím. O tom, kdo první přišel s ideou tohoto svátku nebo proč se koná zrovna v tomto termínu, se toho moc nedozvíme. Možnou příčinou je, že původci nasáli trochu příliš mnoho inspirace ze svých zásob tequily, aby si to zapamatovali. Přestože Den tequily se všude ve světě slaví 24. července, mexický senát v roce 2018 rozhodl, že jejich vlastní Dia del Tequila se koná třetí sobotu v březnu. Milovníci tequily si tak mohou termín vybrat, …anebo slavit dvakrát.