Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Bílý versus tmavý rum

Většina milovníků rumu má v oblibě rum tmavý a na bílý rum se často dívá trochu svrchu. Pojďme se tedy podívat jaký je mezi nimi rozdíl a jak si lze vychutnat i bílý rum.

Výroba rumu 

Nejprve si osvěžíme, jak se vlastně rum vyrábí. Základem rumu je vždy cukrová třtina, která musí být po sklizni co nejrychleji zpracována. Po vylisování šťávy následuje fermentace, při které se používá buď přímo tato cukrová šťáva nebo melasa, která zbude po vylisování. Fermentace probíhá různě dlouho, může to být 8 hodin, často ale třeba i 7 dní. Používají se buď nerezové nádrže nebo tradiční dřevěné kádě. Následuje destilace, buď kolonová, přičemž výsledkem jsou rumy jemnější chuti nebo druhý typ tzv. destilace kotlíková, kdy vznikají rumy drsnější, zato s velkým potenciálem zrání.

Zrání

Čerstvě vydestilovaný rum je vlastně průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Ještě se ale nejedná o bílý rum, a vlastně ani o rum v pravém slova smyslu. Mladý destilát totiž musí teprve získat aroma a chuť, a proto se nechává zrát v sudech, které mu ji dodají. Destilát postupně proniká do pórů dřeva a část z něj v podobě alkoholových výparů uniká do vzduchu. Destilát se tím stává hutnějším, komplexnějším, získává lepší aroma, ale zároveň ztrácí alkohol. Tomuto odparu se říká „andělská daň“ a v Karibiku může někdy dosahovat až 10 % ročně

Bílý rum

Po několika, často i mnoha desetiletích letech zrání v sudu, získává rum tmavou barvu. Před samotným lahvováním se filtruje, aby se odstranily nečistoty vzniklé stárnutím v sudech. Takto vznikají lahodné tmavé rumy, tak jak je zná většina z nás. 

Jak ale nyní získat kvalitní bílý rum?

Pomocí metody filtrace přes aktivní uhlí se mohou odfiltrovat nejen nečistoty, ale i tmavá barva a získá se tak naprosto čistý a čirý produkt, bílý rum. Zároveň dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti. Typickým příkladem tohoto typu rumu může být Diplomático Planas nebo Ron Barcelo Platinum, což je asi nejlepší bílý rum na našem trhu. Bílé rumy se dají vyrobit ale i jednodušší metodou, kterou volí například společnost Bacardi. Nejprve nechá čerstvý destilát v odvětrávaných nerezových kádích a poté rum stárne v sudech, ale pouze několik měsíců. Po filtraci vzniká jemný bílý rum s výraznou chutí

S čím se pije bílý rum

Na rozdíl od tmavého rumu, který se takřka vždy doporučuje pít samotný, rum bílý je ideální s něčím spojit. Mnohé teď samozřejmě napadne spojení s kolou, což je asi nejoblíbenější drink na tuzemské scéně. Ovšem nabízí se lepší možnost, jak využít bílý rum - koktejly. Bílý rum je totiž do koktejlů jako stvořený, teprve tady vynikne jeho poněkud ostřejší a výraznější chuť. Asi nejznámější z rumových koktejlů je mojito, jehož příprava není nikterak složitá. Do vyšší sklenice vložte několik lístků máty, přidejte vymačkanou šťávu z jedné limetky, dvě lžičky třtinového cukru a tloučkem nebo lžící promačkejte. Dále přidejte jeden velký panák bílého rumu, třeba Bacardi nebo Cubay, doplňte sodovkou nebo perlivou vodou a drceným ledem. A je hotovo. A nyní už jenom relaxujte.