Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Vinice na letišti

Vinice na letišti - to je první, co uvidí 6 milionů cestujících přistávajících každý rok ve Florencii v samotném srdci Toskánska. Nový terminál letiště Amerigo Vespucci navrhla newyorská architektonická kancelář Rafaela Viñoly a její projekt je skutečně mimořádný.

První letištní vinice v Evropě 

Na šikmé střeše budoucího terminálu, který bude se současným letištěm spojen malým vláčkem, bude vysázeno 38 řad keřů vinné révy na celkové ploše 7,7 hektaru. Mezi řadami vinné révy budou zároveň instalována střešní okna o velikosti 1,2 metru, která budou vnitřek budovy zalévat přirozeným světlem. Vinice bude vidět z oblohy i z vrcholu katedrály Santa Maria del Fiore. "Zelená střecha bude sloužit nejen jako nový orientační bod pro udržitelnou budoucnost města, ale také jako symbol tradic, historie a inovativního ducha, které jsou hnací silou italské ekonomiky i v 21. století," vysvětlili architekti při odhalení plánů.

Pěstování vína na střeše

Vinnou révu bude mít na starosti přední vinař přímo ze zdejšího z regionu. Bude odpovědný za výběr odrůdy, její výsadbu i sklizeň hroznů. Keře budou automaticky zavlažovány a samotné víno se bude vyrábět a zrát ve sklepě postaveném přímo pod budovou. Cestující si tak budou moci krátit čekání prohlídkou celých prostor a v budoucnu možná i víno ochutnat. Dokončení celého terminálu se plánuje na rok 2035 a na ten je i naplánována výsadba prvních keřů. Ve Florencii se produkují skvělá vína a tento mimořádný počin jistě zvýší atraktivitu celého vinařského regionu.