Whisky Arran

The Arran Malt distillery zahájila provoz v roce 1995 na stejnojmenném skotském ostrově Arran. První destilace proběhla slavnostně 29. června 1995 ve 14 hodin a 29 minut. Byla to první legální destilace od roku 1837. Kdysi se na ostrově nacházelo až 50 většinou ilegálních destilérií. V průběhu 19. století však všechny zanikly. Whisky odsud pocházející měla vždy velmi dobrou pověst a byla svého času pokládána za nejlepší z celého Skotska. Co do kvality se jí vyrovnala pouze ta z údolí Livetu. Dnes je destilérie Arran poslední na ostrově a jedna z posledních nezávislých palíren ve Skotsku. Je situována ve vesnici Lochranza, kde využívá čistou horskou vodu a jemný mořský vzduch, kterým je tento krásný ostrov obdařen.

Ostrov Arran patří k nejmalebnějším částem Skotska. Pro svou rozmanitost bývá často označován jako „malé Skotsko“. To je důvod, proč zde po 150 letech zahájila provoz jedna z nejmladších destilérií ve Skotsku. Další příčinou je kvalita vody čerpané z jezera „Loch Na Davie“ a z říčky Easan Biorach. Voda pochází z žulových masivů ostrova Arran a cestou z hor protéká skrze četná rašeliniště. Dalším kladem je přímořské klima ovlivněné Golfským proudem. To poskytuje skvělé podmínky pro kvalitní a rychlé vyzrání whisky. V neposlední řadě nesmíme zapomenout na tradici a kvalitu whisky, která byla, ač ilegálně, v minulosti na ostrově vyráběna. To vše dává nové destilérii The Arran Malt do vínku ty nejlepší předpoklady zařadit se mezi známé a vyhledávané značky skotských single malt whisek.

Destilérie Arran nemá vlastní sladovnu. Slad nakupuje z velkosladoven (Baird's Malt). Pro sladování je používán převážně ječmen odrůdy Optic. Při sladování se vůbec nepoužívá rašelinný kouř. Pro každou jednu dávku se použijí 2,5 tuny sladu, ze kterých je extrahováno za 7 hodin 13 000 litrů sladiny. Celý proces se opakuje 3x týdně. Kvasné kádě jsou vyrobeny z oregonských borovic a každá pojme celou dávku sladiny. Po přidání 50 kg kvasinek probíhá kvašení, které v The Arran Malt trvá 52 hodin a jehož výsledkem je kvas o přibližné síle 9% alkoholu. Poté prochází kvas prvním pálením v kotlíku zvaném „wash still“. Po asi šestihodinovém pálení se získá zhruba 1 775 litrů alkoholu, který se smíchá s „úkapem“ z druhé destilace na celkových přibližně 23% alkoholu. Tato směs se nazývá „low wines“ a postupuje do druhé, konečné fáze destilace, probíhající v tzv. „spirit still“. Ty mají v The Arran Malt objem 4 300 litrů a plní se přibližně na 3 700 litrů. Výsledkem je zhruba 750 litrů alkoholu o síle asi 68%. Tento výsledný produkt destilace se naředí místní vodou na 63,5% a plní se do sudů, aby po letech dal vzniknout špičkové skotské single malt whisky. Pro stárnutí se používají sudy po americkém bourbonu či pro speciální produkty po španělském sherry.