Zacapa Royal

Zacapa Centenario Royal je opravdu skvostné pití v královské láhvi. Speciální blend 8–30letých rumů nejprve zraje v malých soudcích po americké whiskey, sherry a sladkém vínu Pedro Ximenez. Tento základ pak směřuje k dozrání v sudech Le Bois du Roy z královského dřeva Francie. Dozrávání v těchto sudech stojí za krásně plnou chutí čokolády, pečeného kokosu a mandlí. Ušlechtilé dřevo se projevuje i v plném konci, který je tak akorát sladce exotický. To nejlepší z Guatemaly a Francie. V naší nabídce samozřejmě naleznete celé portfolio této legendární značky.

 
Obrázek článku
 

ZACAPA

Výroba rumů Zacapa začala v roce 1976, kdy byla založena palírna na oslavu výročí města Zacapa. Celý proces výroby začíná samozřejmě na plantážích cukrové třtiny. Ty se nacházejí na jihozápadě Guatemaly v nadmořské výšce přibližně 350m. Palírna se chlubí tím, že její plantáže jsou pro produkci cukrové třtiny díky kombinaci mikroklimatu, teploty a složení půdy ty nejlepší na světě. Také využívají pro výrobu rumů Zacapa tzv. panenský sirup – primární výrobek zpracování cukrové třtiny. Tím se odlišují od ostatních výrobců, kteří využívají pro destilaci tzv. melasu – zbytkový produkt výroby cukru. Další unikát, který palírna drží, je využívání vlastního kmene kvasinek získaných z ananasu (Saccharomyces cerevisce), které produkují typické, ojedinělé aroma rumů Zacapa.

Proces zrání je také unikátní. V nadmořské výšce 2333 metrů se nachází tzv.“The House Above the Clouds“ (Dům nad mraky). Jedná se o jedno z celosvětově nejvýše položených míst využívaných pro zrání destilátů. Svoje specifické vlastnosti získává díky nižší teplotě (průměrná je 16,6°C), řidšímu vzduchu a nižšímu atmosférickému tlaku. Toto prostředí zpomaluje zrání a pomáhá zintenzivnit infuzi chutí z dubových sudů. Rumy Zacapa zrají tzv. Systema Solera – jde o způsob zrání převzatý z výroby sherry, využívající míchání (tzv. blendování) rumů různého stáří z různých sudů. Například po robustní nasládlé americké whiskey, jemné sherry nebo proslulém delikátním víně Pedro Ximenez. Každá kapka rumu prochází všemi typy sudů, od kterých přebírá specifické tóny v chuti a aroma. Díky tomu vzniká rum jedinečné kvality, který od svého uvedení získává jednu cenu za druhou i na mezinárodních prestižních soutěžích a výstavách.