Kvevri

Kvevri je starobylá, keramická nádoba používaná již ve starověké Gruzii k výrobě vína. Kvevri svým tvarem připominá vejce a její objem bývá až několik tisíc litrů. Sklizené hrozny se pošlapou a i se slupkami a třapinami se uloží do kvevri. Po ukončení bouřlivého kvašení se nádoba zakope do země, kde víno při konstantní teplotě dozrává i mnoholet. Nakonec se víno stáčí, lehce filtruje a ze zbylých slupek a kalůse často destiluje brandy. Díky dlouhodobému kontaktu se slupkami jsou tato vína velice aromatická a koncentrovaná. Bílému vínu připravenému tímto způsobem se říká kvůli jeho barvě oranžové víno.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení