Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Oranžové víno

Vinařství Škrobák obhospodařuje 12 hektarů vinic v Čejkovicích, kde má své vinice takřka na všech místních viničních tratích. Stále však pokračuje v hledání nových možností, jak je rozšířit. Je známé svou produkcí skvělých červených, ale především bílých vín. Ovšem v sortimentu vinařství nalezneme i jednu raritu – víno oranžové. 

Historie

 

Umění výroby oranžových vín se datuje již do hluboké minulosti a k dokonalosti ho dotáhli v Gruzii. Zde se oranžová vína vyráběla již před stovkami, možná i tisíci let. Rmut byl uložen do kameninových nádob zvaných kvevri, které měly objem 200 – 2000 litrů a byly zakopané v zemi, aby k nim nemohl vzduch. V nich poté probíhala neřízená fermentace a velmi dlouhá macerace. Zvenku byly nádoby ošetřeny vápenitou hlínou, která měla antibakteriální účinky, zevnitř se ošetřovaly ze stejného důvodu včelím voskem. Teprve po několika měsících takové macerace se surovina lisuje a stáčí bez dalších úprav a filtrace do láhví. 

Scarabeus

Oranžové víno z vinařství Škrobák má zajímavý původ názvu. Chrobák pečlivý – moravsky Škrobák – patří mezi čeleď brouků scarabů, ti byli ve starověkém Egyptě považováni za posvátné a byli uctíváni. Při mumifikaci zesnulých byli kamenní skarabové rituálně vkládáni do obvazů, aby tak chránili jejich duši. Barva tohoto mimořádného vína je oranžovo mosazná, s jemnými odlesky. Ve vůni ucítíme karamel, chlebovou kůrku a lesní med. Chuť je jogurtovo sametová s dotekem přezrálé hrušky, zakončená líbivou tříslovinkou. Zkuste ochutnat.