Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Slovník pojmů, Strana 11

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S Š T U V W X Z

Textura

Textura je jedna z důležitých vlastností půdy. 4 základní typy textury jsou: písčitá, hlinitá, jílovitá či silt (jejich směs). Rozdělení je dle zrnitosti minerálních částic. Aromatickou a chuťovou stránku vína…

Tirážní likér

  Tirážní likér (liquer de tirage) je směs vína, vinného destilátu a kvasinek, který se přidává do šumivého vína po prvotním kvašení. Po jeho přidání se nastartuje druhotné kvašení, při kterém se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý.…

Tramín

Tramín červený je starobylá moštová odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Je jednou z nejstarších pěstovaných odrůd, podílela se na vzniku mnoha klasických evropských odrůd révy a je oblíbená při šlechtění nových odrůd. Původ odrůdy je však…

triple wood

Triple Wood – neboli Triple Cask, je zrání whisky ve třech různých typech sudů. Při triple wood či double wood finish se ve většině případů vždy použije k jednomu zrání klasický dubový sud. Poté je možné kombinovat sudy Butt (sudy…

UMAMI

Umami je 5. lidskou chutí. První čtyři chutě jsou: sladká, hořká, slaná a kyselá. Název je odvozený z japonštiny a znamená chutný a delikátní. Specifický chuťový receptor pro umami chuť byl objeven v roce 2000. Tento…

v.s.

V.S. – very special, koňak zrající nejméně dva roky v dubových sudech, až poté může být označen jako V.S.

V.S.O.P.

V.S.O.P. – very superior old pale je označení koňaku, který zraje minimálně čtyři roky. Termín V.S.O.P. může být někdy nahrazen pojmem Réserve. S označení V.S.O.P. se můžeme také setkat u rumu, případně u calvadosu či brandy.  

Vapour Infusion

Speciální postup používaný převážně při destilaci ginu, kdy jsou ve speciálním košíku nad destilovaným alkoholem umístěny další aromatické složky – botanicals – skrze které posléze během destilace prochází alkoholové páry a…

Veltlínské zelené

Veltlínské zelené je stará odrůda révy vinné, určená k výrobě bílých vín. Pocházející z regionu Dolní Rakousko. Vznikla samovolným křížením odrůd Tramín a St. Georgen.

Veraison

Období zabarvování bobulí hroznů, kdy réva potřebuje optimální množství vody.

Verdelho

Verdelho je bílá vinná réva, která se pěstuje po celém Portugalsku včetně ostrova Madeira. Pevninské Verdelho má vyšší obsah cukru ve srovnání s ostrovem Madeira. Bílá odrůda je vyznačuje příjemnou kyselinkou a ovocným aroma.

Verjus

Verjus: zelená šťáva, z starofrancouzštiny "vert jus", se získává lisováním nezralých hroznů vína z probírky nebo 2. generace hroznů, tzv. "martiňáků", které mají vysoký obsah kyselin a nízký obsah cukru. Verjus se používá jako delikátní kyselé…

Vermouth

Vermouth je fortifikované víno, aromatizované výluhy z bylin a koření jako pelyněk (německy wermut), yzop, kardamom a mnoha dalších. Na základě použitého typu vína může být bílý, červený i růžový a dle obsahu cukru se dělí na extra suchý, suchý…

Vermut

Vermut je fortifikované víno, aromatizované výluhy z bylin a koření jako pelyněk (wermut či vermouth), yzop, kardamom a mnoha dalších. Na základě použitého typu vína může být bílý, červený i růžový a dle obsahu cukru se dělí na extra suchý,…

Vidal Blanc

Vidal je interspecifická odrůda révy vinné, vzniklá křížením odrůd Ugni Blanc a Rayond´Or. Vyšlechtěna byla Jeanem Louisem Vidalem roku 1930 v Charentés a původně to měla být odrůda vhodná hlavně k výrobě destilátů. Z francouzských…

Vinho Verde

Vinho Verde - neboli zelené víno. Nejedná se o odrůdu vína, ale pouze označení pro mladé víno. Vinho Verde pochází z Portugalska z oblasti Entre – Douro – e - Minho. Vína Vinho Verde jsou lehká a svěží s lehkým perlením…

Víno Madeira a výroba

Vína Madeira se řadí mezí silná dolihovaná dezertní vína. Víno madeira patří mezi "exotická" dezertní vína a je unikátní nejen svou chutí a geografickým původem, ale i způsobem výroby. Počátek produkce madeiry spadá…

Vintage portské víno

Vintage Portské víno – je označení portského vína, které patří mezi jedno z nejkvalitnějších portských vín. Vintage portské víno obvykle zraje v dřevěných sudech 2 – 3 roky před lahvováním, poté zraje 10 – 40 let v lahvi.

Viognier

Viognier  je bílá odrůda vinné révy. Charakter bílého vína Viognier je podobný s Chardonna. Má ale více aromatických látek, které obsahují tóny vyzrálého ovoce podbarvené minerálními tóny. Stejně jako Chardonnay má Viognier…

virgin oak

Virgin oak – označení pro nové sudy (převážně z amerického bílého dubu), v nichž ještě nezrál žádný jiný alkohol. Tyto sudy jsou převážně využívány pro zrání whisky.

Viura Macabeo

Viura je bílá odrůda vína, která je nejčastěji spojována s oblastí Rioja ve Španělsku. Pod svým běžnějším názvem Macabeo je rozšířena po celém Španělsku, zejména v Katalánsku, kde se z ní vyrábí Cava, a ve Francii v oblasti…

VOC

VOC (vína originální certifikace) je první apelační systém v České republice, u jehož zrodu stál Jiří Hort a Jaroslav Chaloupecký. VOC ZNOJMO jsou vína s novou moderní certifikací, při jejichž výběru se upřednostňuje originalita, a především…

Vodka - obilný zázrak

Vodka je tvrdý bezbarvý alkoholický nápoj oblíbený po celém světě. Kvalita a chuť vodky se mohou lišit vlivem různých faktorů. Tento alkoholický nápoj se vyrábí z obilí, jehož specifické složení určuje výrobce. 

VQA

Vintners Quality Aliance je apelační systém pro kanadská vína, garantující místo původu, autenticitu a vysokou jakost místních vín. Jde o nejvyšší označení kvality kanadských vín, podobné jako francouzské A.O.C, nebo španělské D.O.C.

Whiskey Sour koktejl

Whisky Sour nebo správněji Whiskey Sour je jeden z nejlepších klasických koktejlů na světě. Jeho příprava je snadná a recept na Whiskey Sour je základem pro celou rodinu kyselejších nápojů. Navíc existuje i řada úprav, které…

Nahoru