Výrobce

Produktové řady

    Cena

    Druh whisky

    Objem

    Stáří

    USA

    Bourbon a Whiskey


    Asi žádný jiný nápoj není s americkým národem spjat tak úzce jako bourbon. Ačkoli v USA dnes existuje několik stovek palíren, výroba bourbonu je záležitostí pouze dvou států: Kentucky a Indiany. „Odrůdu“ bourbonu, Tennessee whiskey, vyrábějí pouze dvě palírny.

    Zobrazit více informací Zobrazit méně informací

    Co to vlastně bourbon je?


    Jedná se o alkoholický nápoj destilovaný z obilného sladu, který obsahuje minimálně 51 procent kukuřice. Bourbon nesmí mít obsah alkoholu vyšší než 80 procent před počátkem zrání a 60,5 procent po jeho ukončení. Před plněním do láhví se ředí vodou. Bourbon musí zrát v nových (z vnitřku opálených) sudech minimálně dva roky a stáčen do láhví o minimální síle 40% alkoholu. Musí být také vyroben na území USA. Bourbon je obvykle směsí různých druhů, ale můžeme se setkat i s různými speciálními druhy bourbonů jako je single barrel bourbon.


    Odkud bourbon pochází


    Mnoho lidí se mylně domnívá, že aby se bourbon mohl nazývati bourbonem, musí pocházet z Kentucky, podobně jako šampaňské z oblasti Champagne a koňak z oblasti Cognac. V tomto případě tomu tak není. Podle amerických zákonů je možné vyrábět nápoj označovaný jako bourbon kdekoliv na území Spojených států. Situace je však v současnosti taková, že drtivá většina (zhruba 95%) bourbonu se vyrábí právě ve státě Kentucky. A možná právě proto je spojení Kentucky Bourbon mylně považováno za normu.


    Historie bourbonu


    Whisky (nikoliv ještě bourbon) pravděpodobně nebyla prvním destilátem vyráběným v Severní Americe, určitě se ale stala tím nejdůležitějším. Mezi lihovinami, které pili osadníci v Nové Anglii, stála whisky daleko za pálenkami z místního ovoce nebo rumem, který se vyráběl zpracováním melasy z cukrové třtiny. Teprve když do Ameriky dorazili ve větším počtu uprchlíci z Velké Británie, stala se destilace obilovin běžnou záležitostí. S postupem osadníků směrem do Pennsylvánie a Virginie se tak rozšiřovalo i umění pálení whisky. Čím dále se však posunovali na západ, tím obtížnější bylo pěstování obilovin, jako jsou žito, pšenice nebo ječmen. Začali tedy používat jiný druh obiloviny – kukuřici. V roce 1791 britská vláda přijala zákon, který přikazoval registraci veškerých destilačních přístrojů a rozhořčení farmáři se v roce 1794 vzbouřili a odmítali platit za něco, co si sami vypěstovali. Tuto „whiskovou rebelii“ potlačilo až patnáct tisíc vojáků, které vyslal president Washington.


    V tomto čase působili mnozí výrobci bourbonu již v Kentucky a jeden z okresů tohoto státu se nazýval právě Bourbon. Po celé devatenácté století průmyslová výroba bourbonu neustále rostla a postup výroby se stále zdokonaloval. S růstem počtu palíren a produkce se však také zvyšoval odpor různých protialkoholických hnutí. Výroba bourbonu byla postupně zastavována a poslední ranou byl prohibiční zákon v letech 1919-1933. Než došlo k odvolání tohoto zákona, škody dosáhly obrovské výše. V Marylandu, Pensylvánii a Missouri tento kdysi kvetoucí průmysl zcela zanikl a i v Kentucky lze dnes nalézt desítky polorozpadlých pozůstatků kdysi slavných palíren.



    Zobrazit méně informací

    USA  Počet produktů: 28

    na stránku