Jméno této známé whisky pochází od George Ballantina, který v roce 1927 založil v Edinburghu hokynářství. V roce 1869 se již řadil mezi nejuznávanější míchače whisky (můžeme to nazvat předchůdce dnešních master blenderů) a kromě Edinburghu měl pobočku také v Glasgow. Po jeho smrti pokračoval v rodinném podniku jeho syn a v roce 1919 prodal firmu pánům Barclayovi a McKinleyovi, kteří pro svoje whisky i nadále používali zavedené jméno. Po několika dalších prodejích je současným majitelem firmy, která dodnes nese jméno George Ballantine & Son, nadnárodní koncern Pernod-Ricard. Společnosti Ballantine‘s patří také palírna obilné whisky v Dumbartonu – je to zároveň největší palírna na světě.
Od svého vzniku palírna ušla dlouhou cestu a Ballantine´s nyní patří mezi nejprodávanější whisky v Evropě. V každé láhvi této míchané whisky se snoubí na čtyřicet různých vyzrálých whisky ze všech koutů skotské vysočiny. Ty jsou citlivě sladěny do nezaměnitelné, komplexní, bohaté a jemné chuti. Chuť této whisky je lehce nasládlá, dýmová a velmi lahodná, vynikne proto nejlépe čistá. Díky širokému portfoliu ji ovšem lze konzumovat na všechny způsoby - s ledem nebo bez nebo jako součást long drinku, například s colou.