Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Nejlepší whisky koktejly

Whisky je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů na světě. Její bohatá chuť a vůně se skvěle hodí k míchání koktejlů. Existuje nespočet různých receptů na koktejly s whisky, od klasických koktejlů až po moderní variace. My si představíme alespoň ty nejznámější whisky koktejly a zároveň ty nejoblíbenější.

TOP 5 nejlepších koktejlů s whisky:

Old Fashioned je klasický koktejl, jehož základem je bourbon, cukr, Angostura bitter a sodovka. Je to jednoduchý, ale velice lahodný koktejl, který je ideální pro každou příležitost. Whisky koktejl Old Fashioned je zároveň velmi jednoduchý na přípravu, recept zvládne určitě každý milovník koktejlů.

Whiskey Sour je další klasický koktejl postavený na whiskey. Stačí přidat citronovou šťávu, cukrový sirup a vaječný bílek. Je to svěží a osvěžující koktejl, který je ideální pro letní dny a recept na Whisky Sour je opravdu jednoduchý.

Whisky koktejl Penicilin je v posledních letech neskutečně oblíbený drink. Na rozdíl od ostatních potřebujeme dva druhy whisky, základem je klasická skotská blended whisky doplněná kouřovou single malt whisky. Ta dodá koktejlu ten správný kouřový a kořeněný nádech, zatímco jemná míchaná whisky vytvoří decentní protiklad citronu a zázvoru a citronu. Předepište si tedy Penicilin, ohnivou skotskou klasiku, která pomůže při podzimních plískanicích nebo skvěle odstartuje náročný víkend.

Koktejl Manhattan, pojmenovaný po známé čtvrti v New Yorku, je elegantní koktejl, jehož základem je bourbon, vermut a Angostura bitters. Je to ideální koktejl pro speciální příležitosti a neobejde se bez něj žádná oslav narozenin.

Irská káva je horký koktejl, kde nesmí chybět řízná irská whiskey doplněná šlehačkou a oslazená dávkou třtinového cukru. Je to ideální nápoj pro chladné zimní večery. Příprava Irské kávy je velmi snadná a Irish coffee opravdu stojí za to.

Jak vybrat správnou whisky pro koktejly:

Při výběru whisky pro koktejly je třeba zvážit několik faktorů, včetně druhu whisky, jejího stáří a chuti.

Druh whisky: whisky se v zásadě dělí na tři hlavní druhy: skotská whisky, irská whiskey a americká whiskey. Každá z těchto kategorií má svůj vlastní jedinečný charakter, který se projeví v koktejlu.

Stáří whisky: starší whisky má obvykle bohatší a komplexnější chuť než mladší whisky. To z ní činí skvělou volbu pro koktejly, které vyžadují komplexní chuť.

Chuť whisky: některé druhy whisky mají výraznější chuť než jiné. To je třeba vzít v úvahu při výběru whisky pro koktejly, kde naopak očekáváme jemnou chuť.

Tipy pro výběr správné whisky pro koktejly:

Pro Old Fashioned a koktejl Manhattan se doporučuje použít bourbon. Bourbon je typ americké whiskey, která má bohatou a komplexní chuť.

Pro Whiskey Sour a Irish Coffee lze použít jakýkoli druh whisky. Tyto koktejly mají obvykle svěží a osvěžující chuť, a hodí se do nich jak irská whiskey, tak bourbon či skotská single malt whisky.

Jak připravit koktejly s whisky

Při přípravě koktejlů s whisky je důležité dodržovat správné postupy. To pomůže zajistit, že koktejly budou mít správnou chuť a konzistenci.

Správné míchání: koktejly s whisky se obvykle míchají v shakeru. To pomáhá rozpustit cukr a vytvořit jemnou pěnu.

Správné chlazení: whisky koktejly se obvykle podávají chlazené. To lze zajistit i tím, že se koktejly před podáváním vloží na několik minut do ledničky. 

Správné zdobení: koktejly s whisky se obvykle zdobí citrusovou kůrou, ovocem nebo zeleninou. To pomáhá vylepšit vzhled a chuť koktejlu.

Tipy pro přípravu koktejlů s whisky:

Při míchání koktejlů používejte ledovou tříšť. To pomůže zajistit, že koktejly budou chladné a osvěžující. Nepřidávejte do koktejlů příliš mnoho cukru. Příliš mnoho cukru totiž může v koktejlech přebít jejich přirozenou a svěží chuť. A pokud už budete koktejly s whisky přesyceni, zkuste ochutnat rumové koktejly nebo koktejly z vodky.