Rumy Zacapa

Nejprodávanější

Zacapa Centenario 23 Y.O. 1 l
Zacapa Centenario 23 Y.O. 1 l
Skladem
Kód: 1250750
 
1 599 Kč
Zacapa Reserva Limitada 2019 0,7 l
Zacapa Reserva Limitada 2019 0,7 l
Již se neprodává
Kód: 1250988
 
2 890 Kč
Zacapa 12 Y.O. Ambar 1 l
Zacapa 12 Y.O. Ambar 1 l
Skladem
Kód: 1250740
 
1 129 Kč
Zacapa Centenario Royal 0,7 l
Zacapa Centenario Royal 0,7 l
Skladem
Kód: 1251170
 
6 599 Kč
Zacapa Centenario 23 Y.O. Edición Negra 1 l
 
2 459 Kč
Zacapa Centenario X.O. 0,7 l
Zacapa Centenario X.O. 0,7 l
Skladem
Kód: 1251150
 
2 569 Kč
Zacapa Reserva Limitada 2015 0,7 l
 
12 899 Kč
8 položek celkem
Zacapa Centenario Royal 0,7 l
6 599 Kč
Kód: 1251170
Zacapa 12 Y.O. Ambar 1 l
1 129 Kč
Kód: 1250740
Zacapa Centenario 23 Y.O. 1 l
1 599 Kč
Kód: 1250750
Zacapa Centenario 23 Y.O. Edición Negra 1 l Kód: 1250955
Zacapa Centenario La Doma Heavenly Cask Collection 0,7 l Kód: 1251070
Zacapa Centenario X.O. 0,7 l
2 569 Kč
Kód: 1251150
Zacapa Reserva Limitada 2015 0,7 l
12 899 Kč
Kód: 1250987
Zacapa Reserva Limitada 2019 0,7 l
2 890 Kč
Kód: 1250988

Rum nebo Spirit Drink? Pod kategorií RUMY najdete destiláty z třtinového cukru: tedy RUMY a SPIRIT DRINKS (dále jen spirit).

Rum je alkoholický nápoj destilovaný z melasy nebo ze šťávy získané z cukrové třtiny. Rum musí obsahovat minimálně 37,5 % alkoholu a naopak nesmí obsahovat více než 20 gramů sladidel na litr. Pokud je naopak obsah sladidel na litr více než 20 gramů nebo obsah alkoholu je nižší než 37,5 %, jde dle evropského nařízení o tzv. SPIRIT DRINK. Na trhu se také můžete setkat pouze se zkráceným označením SPIRIT. 

#ShowMore#

V této kategorii najdete obrovské množství značek. V České republice ale na nápojovém lístku najdete především produkty Zacapa nebo Diplomático. Poměrně rozšířená je také značka El Dorado. V posledních letech si renomé na českém trhu vydobyla dánská destilérie s řadou A.H.Riise. Velice široký sortiment na našem trhu má  Oliver & Oliver. U nás najdete velký výběr nejen rumů z různých koutů světa a od známých i méně známých výrobců. Ať už ale vaše chuťové pohárky dávají přednost elixírům nebo spíše ostřejším rumům, u nás pro sebe najdete ten nejlepší třtinový destilát.Většina producentů rumů či spiritů se nachází v oblastech, kde je rozvinutý cukrovarnický průmysl, jako je Mauricius, IndieDominikánská republika či oblast Karibiku (zde zejména Jamajka a Kuba). 

Existuje několik druhů rumů. Světlý rum (blanco) se často využívá na přípravu míchaných nápojů, zlatý a tmavý rum (tmavnoucí postupným zráním v sudech) bývá konzumován především samotný či využíván pro vaření. Jeho vlastí jsou Antily (souostroví, které představuje dominantní část Karibiku), kde se vyvinula na každém ostrově specifická varianta tohoto destilátu.

Původ slova rum není jasný, nicméně existují dvě teorie o vzniku tohoto označení. Podle první teorie je slovo rum odvozeno od slova rumbellion, což je anglicky „velký ruch“. Podle druhého tábora pochází pojmenování tohoto nápoje od latinského názvu „sacharumofficinarium“.

VÝROBA RUMU

Postup výroby rumu je poměrně složitou záležitostí. Skládá se z několika kroků, bez jejichž správného dodržení se výroba kvalitního rumu neobejde.

I. Zpracování cukrové třtiny

Sklizeň cukrové třtiny začíná tím, že se opálí spodní uschlé listy. Pak přijdou na řadu sklízecí stroje, v obtížně dosažitelných polohách rolníci s mačetami. Od okamžiku useknutí stébla začíná boj s časem, cukrová třtina se totiž začíná do 24 hodin kazit. Rostliny se tedy rychle rozřežou a lisují. Každá palírna se odlišuje specifickou výrobou od ostatních výrobců. Hlavním rozdílem je použití druhu cukrové třtiny a použití suroviny, ze které bude vyroben výsledný produkt. Většina výrobců používá pro výrobu rumu melasu z cukrové třtiny. Ostatní používají pro výrobu přímo vylisovanou šťávu z cukrové třtiny. Přímo z cukrové šťávy jsou vyráběny rumy ve francouzsky mluvících zemích, jako jsou Martinik nebo Guadalupe. Výrobce guatemalského rumu Zacapa Botran používá zahuštěný sirup, který je vyroben právě ze šťávy cukrové třtiny a výrobce jej označuje jako třtinový med.

II. Fermentace rumu

Fermentace v procesu výroby rumu probíhá tak, že se k základní surovině přidají kvasnice a voda. Vznikne hmota podobná kaši. Každý výrobce upřednostňuje jiný druh kvasinek. Některé kmeny kvasinek jsou velmi rychlé a kvašení může probíhat jen v průběhu několika hodin. Tyto rychlejší kmeny kvasinek jsou využívány pro výrobu jemných rumů. Naopak při využití přírodních kvasinek probíhá kvašení i několik dnů. Přírodní kvasinky jsou používány při výrobě silnějších rumů například na Jamajce.

III. Destilace rumu

Většina výrobců používá k výrobě rumu kontinuální destilaci za použití destilační kolony. Ta způsobuje několikanásobnou destilaci a výsledný produkt je charakterizován zejména jemností. Naopak rum, který je vyroben za pomoci destilačního přístroje alembik, je aromatičtější a chuťově plnější. Tato metoda je také označována jako „pot – still“. Exkluzivní rumy, které jsou destilovány touto metodou, jsou určené především k dlouhodobému zrání s potenciálem špičkových produktů.

IV. Zrání (staření) rumu

Právě vydestilovaný rum je průzračná tekutina s ne úplně jasně rozpoznatelným aroma. Sudy tradičně používané pro zrání rumu jsou vyrobeny z amerického dubu a mají opálený vnitřek. Mladý destilát časem proniká do pórů dřeva a tím z něj získává určité aroma, a naopak určité aroma dýcháním sudu ztrácí. Alkoholové výpary pronikají stěnou sudu a uvolňují se do vzduchu. Tím destilát získává na vyrovnanosti (ztrácí nestabilní části), stává se hutnějším a získává lepší aroma. V průběhu zrání destilát ztrácí alkohol, někdy až 10 % každý rok, a proto je výrobce nucen přidávat do sudů další destiláty stejného druhu. Tento fakt dokládá tzv. „andělská daň“. V Evropě při zrání koňaku dochází k odpaření dvou až čtyř procent destilátu za rok. V jižní části Střední Ameriky a zejména v karibské oblasti zraje rum až třikrát rychleji než například v Evropě. Dobrý rum zraje zejména v dubových sudech a o různém obsahu.

V. Filtrace

Filtrace rumů má dvojí význam. Za prvé se z rumu odstraní nečistoty vzniklé stařením v sudech. Druhý význam je charakterizován především blanco rumy. Pomocí speciálních metod filtrace se nejen ze stařeného rumu získá naprosto čistý produkt, ale také dochází k odstranění výrazných charakteristik aroma a chuti. Dochází k vytvoření jemného produktu, který se užívá především při tvorbě nejrůznějších koktejlů.

VI. Blending a lahvování

Mísení rumů mají na starosti specializovaní „Master Blenders“. Jejich hlavním úkolem je, aby pokaždé namíchali identický produkt stejné chuti i vůně.