Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Czech National Spirits Competition 2023

Slavnostní večer s vyhlášením výsledků mezinárodní soutěže o nejlepší destilát a likér - Czech National Spirits Competition 2023 - se konal 2.12.2023 v elegantních prostorách Strahovského kláštera. Zahájení galavečera se ve Filosofickém sále knihovny ujal opat královské kanonie Strahovského kláštera PhDr. Daniel Peter Janáček. Ve svém úvodním projevu seznámil hosty s historií soutěže a poté následovalo pozvání do klášterní kaple v Bazilice Nanebevzetí Panny Marie, kde se konal barokní koncert mistra Vladimíra Roubala. Následně se účastníci přesunuli do Zimního refektáře, kde proběhlo oficiální vyhlášení výsledků třetího ročníku této soutěže. Večer moderoval zakladatel soutěže Mgr. Martin Krupička a předseda odborné komise Mgr. Michal Šedík

Nejlepší meruňkovice 2023

Soutěže se zúčastnili významní palírníci nejen z naší republiky, ale také ze Slovenska, Bulharska a Maďarska. Mnozí z nich jsou naši dodavatelé a jejich produkty prodáváme na e-shopu i v kamenné prodejně a dobře je tak známe. Velmi nás proto potěšilo, že mnoho ocenění si odnesli právě někteří z nich. Za všechny můžeme například jmenovat společnost Raspena Distillery, která si odnesla 2 zlaté medaile v kategorii nejlepší meruňkovice 2023 a nejlepší vínovice 2023 a k tomu přidala druhé místo v kategorii nejlepší třešňovice a nejlepší višňovice 2023. Další ocenění si odnesla palírna Radlík, jihočeská destilerie Anton Kaapl, pražská palírna Garage 22 nebo Mandlárna Hustopeče se svojí mandlovicí.  

Mezinárodní zastoupení palíren

Na slavnostní vyhlášení výsledků přijali pozvání delegáti řady velvyslanectví, českých univerzit, Slovenského Rádu rytierov destilátov, prezidenti a viceprezidenti obchodních komor spolu s dalšími významnými hosty. Hlavní cenu pro bulharské vítězné vzorky tak osobně převzal bulharský velvyslanec pan Dantcho Dobrinov MITCHEV. Během večera bylo také diskutováno o možnostech budoucí spolupráce s dalšími zeměmi, velký zájem projevili zástupci ze Srbska, Chorvatska, Makedonie, Číny a dalších zemí. Po vyhlášení výsledků následovalo občerstvení a ochutnávka všech soutěžních vzorků v Letním refektáři. Hudbou na piano večer provázela Mgr. Veronika Sluka a o pohoštění se postarala Restaurace Na pekle.

Výjimečný destilát z vlčího bobu

Během slavnostní události byl také představen unikátní alkoholický nápoj vyrobený z lupiny. K příležitosti 105. výročí vzniku Československa bylo vyrobeno pouhých 10 lahví tohoto destilátu, přičemž takovýto destilát ještě nikdy v minulosti nebyl vyroben. Tři z těchto lahví budou darovány do USA: jedna bude umístěna na českém velvyslanectví ve Washingtonu, další v Bohemian National Hall v New Yorku a třetí bude předána zástupcům československé komunity v Texasu. Tento krok je spojen s tím, že lupina, také známá jako vlčí bob, je národní květinou Texasu, kde žije největší československá menšina v USA.