Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

El Dorado rum Single Still

Společnost Demerara Distillers Ltd. uvedla na trh další vydání limitované edice rumů El Dorado Single Still. Jedná se o kolekci dvanáctiletých rumů El Dorado Single Still Enmore, El Dorado Single Still Port Mourant a El Dorado Single Still Versailles. Navázala tak na své předchozí edice, které jsou však již beznadějně vyprodány.

Historické destilační přístroje

Značka El Dorado má ve svém vlastnictví tři velice vzácné historické destilační přístroje, které využila speciálně pro produkci této kolekce. Každý z rumů tak byl nejprve vydestilován na jednom z těchto výjimečných destilačních kotlů a poté na dvanáct let uložen do dubových sudů. Nabízí se tak mimořádná příležitost vychutnat si tři rozdílné rumy v jejich nejčistší podobě, vzájemně nemíchané a porovnat tak jejich individuálně rozdílné, rozmanité a bohaté chutě. Navíc se jedná i o velmi zajímavou rumovou investici. Na této nové kolekci velmi úzce spolupracoval Master Distiller společnosti Lennox Shaub Caleb spolu s Master Blenderkou Sharon Baksh.

El Dorado Single Still Enmore rum

První z rumů, rum El Dorado Single Still Enmore se destiloval v kotli zvaném Wooden Continuous Coffey Still. Ten pochází z roku 1880 a vyroben byl v Enmore Estate. Byl pojmenován po tehdejším majiteli cukrové plantáže Enmore Edwardu Henry Porterovi. Originální design mu propůjčil jeho vynálezce Aenease Coffey, který je původem z Irska a pomocí tohoto přístroje se nejdříve destilovala irská whiskey, později i whisky skotská. V roce 2000 bylo panství uzavřeno a zařízení přesunuto do Diamond Estate. Jedná se přitom o poslední dochovaný kotel tohoto typu na světě, který dodnes funguje.

El Dorado Single Still Port Mourant rum

Druhý z rumů, rum El Dorado Single Still Port Mourant se destiluje v kotli Double Wooden Pot Still, který je opět jediný svého druhu na světě a dodnes se používá. Byl vyroben v roce 1732 na Port Mourant Estate v Guayně, později byl přemístěn do Uitvlugt Estate a nakonec, v roce 2000, skončil v Diamond Estate 2000. Od té doby se v tomto kotli destilují i malé dávky rumu El Dorado Special Reserve Heritage.

El Dorado Single Still Versailles rum

Poslední z kolekce rumů se nazývá po panství Plantation Versailles založeném v 18. století rodinou L’Amirault. Ta do Guyany přišla z Francie, kde se zabývali výrobou koňaku. Panství se nacházelo na západním břehu řeky Demerara a proslavilo se především zlatavou barvou svého rumu. Rum El Dorado Single Still Versailles je destilovaný na destilačním přístroji Single Wooden Pot Still. Po destilaci, ještě před uložením do sudů, je dobarven karamelem. V dubových sudech, kde předtím zrál bourbon, potom pomalu zraje dlouhých 12 let. Má skutečně mimořádně hladkou čokoládovou chuť jemného a vyzrálého rumu.