Den svatého Patrika

Každý správný Ir slaví 17.březen jako Den svatého Patrika. A to nejen v Irsku, kde je oficiálním státním svátkem, ale také USA, Kanadě, Austrálii a v poslední době získává velkou oblibu také v Evropě. Lidé vycházejí do ulic, popíjí, baví se a tančí. Pro tento svátek je všeobecně typická zelená barva, mnoho oslavujících proto nosí zelené oblečení a v restauracích se podává mimo oblíbeného tmavého piva také irská whiskey a „zelené“ jídlo – těstoviny, zmrzlina nebo špenát. 

Zelené Slavnosti

Svatý Patrik je patronem Irska a podle dobových zdrojů to byl ten, který do těchto krajů přinesl před více než patnácti sty lety křesťanství. Za pomoci trojlístku vysvětloval původním obyvatelům Irska Svatou trojici a trojlístek se tak pro Iry stal symbolem. Právě trojlístkem si mnoho lidí na svátek svatého Patrika zdobí oblečení nebo si ho malují na obličej. Častým doplňkem bývá i slušivý zelený klobouček. V mnoha irských městech se konají obrovské slavnosti s bohatým programem, které každoročně přilákají tisíce návštěvníků. Užívají si tradiční irskou hudbu a tanec, irské speciality, a především slavnostní náladu, která celý svátek provází. Zelená barva je všude přítomná, ulice jsou vyzdobené zelenou záplavou ozdob, restaurace jsou plné hemžících se lidí v zeleném a někde dokonce i barví nazeleno řeky. V České republice zatím mnoho Irů nepobývá, klasických irských pubů je ale poměrně hodně. Ve svátek svatého Patrika potom všechny tyto restaurace žijí oslavami, zaplní se lidmi v zeleném a irská whiskey teče proudem. Neváhejte, vyberte si lahodný irský destilát, nejlépe Jameson, whiskey Redbreast nebo Bushmills, a oslavte svátek společně s námi. 

A pokud byste se už nemohli irské whiskey dočkat, můžete začít s předstihem, již 3. března. Irové totiž 3.3. slaví Den Irské whiskey.