Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Master Blender Mount Gay Rum

Trudiann Branker převzala pozici Master Blender ve společnosti Mount Gay stala se tak první ženou na této pozici na Barbadosu. Je absolventkou Siebelova institutu a Institutu pivovarnictví a lihovarnictví a má akademické vzdělání, které doplnila více než 11 lety práce v lihovarnickém průmyslu.

Trudiann se připojila k týmu Mount Gay v roce 2014 jako manažerka zajištění kvality. V rámci destilerie Mount Gay prošla stejnou cestou jako její předchůdce Master Blender Allen Smith a v dubnu 2019 byla Trudiann jmenována do prestižní funkce Master Blender. S jejím nástupem a pod jejím vedením začala společnost Mount Gay psát novou kapitolu bohaté historie palírny.

Přinášíme vám krátký rozhovor, který Trudiann nedávno poskytla:

Jakého největší úspěchu jste dle svého dosáhla v rumovém průmyslu?

Od svého nástupu na pozici Master Blendera jsem měla příležitost být součástí klíčového okamžiku pro Mount Gay, kdy jsme značku přenastavili a zároveň vzdali hold našemu dědictví. S využitím více než 300 let řemeslných dovedností a zkušeností byla jedním z mých největších úspěchů úzká spolupráce s týmem na obohacení tradice a zdokonalení našeho prémiového portfolia, včetně posunu k větší transparentnosti naší značky.

Co vás přimělo zamilovat se do rumu a kdy se to stalo?

Vzhledem k tomu, že pocházím z Barbadosu, je rum velkou součástí našeho dědictví a lásku k němu chovám již mnoho let. Před nástupem do Mount Gay jsem pracovala v pivovarnictví, a když jsem před pěti lety přešla do Mount Gay, pracovala jsem pod vedením našeho bývalého Master Blendera Allena Smithe. Pro mě jako pro Barbadosana bylo velkou ctí připojit se ke společnosti Mount Gay a podílet se na jeho dlouhé rumové tradici.

Co vás vede k tomu, že chcete v rumovém průmyslu pokračovat?

Je vzrušující mít možnost představovat nové směsi a inovace a zároveň vzdávat hold rumovým tradicím. Ve společnosti Mount Gay máme více než 300 let starou historii, dědictví a odborné znalosti a je zde velká příležitost pokračovat ve zdokonalování řemesla a nadále vyrábět karibské rumy, které potěší náročné a vytříbené chuťové buňky. Je to také důležitá doba pro rumový průmysl, zejména pro ultraprémiový segment, kde jsme zaznamenali růst a zvýšený zájem o řemeslně vyráběný rum. Spotřebitelé mají v rumovém průmyslu stále co objevovat a já se těším, že se na tuto cestu vydáme společně.

Jaký je váš oblíbený nápoj?

Můj oblíbený nápoj je Mount Gay XO a sodová voda.

Jak vidíte rumový průmysl dnes a v příštích 5 letech?

Zaznamenali jsme růst v segmentu prémiových rumů a také zvýšený zájem o stařené rumy. Navíc jsem si všimla, že spotřebitelé chtějí vědět více o tom, co pijí. Chtějí porozumět dědictví značky, jejím hodnotám, historii a procesům, které stojí za její výrobou.

Co se podle vás musí stát, aby kategorie prémiových rumů rostla i nadále?

Zaprvé je třeba změnit vnímání rumu a odklonit milovníky destilátů od přesvědčení, že rum je málo kvalitní, pouze pro večírkové příležitosti. Místo toho musíme ukázat, že se dá také běžně popíjet a že jde o rozmanitou kategorii s různými styly rumu. Ty jsou ovlivněny terroirem, postupy a zkušenostmi lidí, kteří tyto rumy vyrábějí. Mount Gay rum se od ostatních rumů liší: z hlediska procesu ho lze přirovnat k jednosladovému, chuťově je "suchý", s bohatými tóny zralého ovoce a koření.

Pro řemeslné značky rumu je také zásadní vzdělávání zákazníků, aby rostla jeho demografická skupina a celá kategorie. Ve společnosti Mount Gay je pro nás důležité sdílet pravou rumovou tradici a zároveň prezentovat naše výrobky a body, kterými se odlišujeme. Jsme hrdí na naše dědictví, řemeslnou zručnost, terroir a naše hodnoty a snažíme se být transparentní vůči spotřebitelům ohledně toho, co si vychutnávají.

Který rum byste doporučila osobě, která:

Pije prémiový rum poprvé: Mount Gay Eclipse - lehký a osvěžující rum, který se skvěle hodí do rumového punče, mai tai nebo jednoduše smíchaný s kvalitním tonikem.

Má rád skotskou whisky: XO The Peat Smoke Expressoin - tato netradiční limitovaná edice, kterou vytvořil předchozí Master Blender společnosti Mount Gay Allen Smith, je komplexní směsí spojující vůni zralých banánů a opečených tónů Mount Gay XO se slanými a kouřovými tóny pocházejícími ze sudů po rašelinové single malt whisky.

Má rád bourbon: Mount Gay Black Barrel - náš nový blend v rámci resetu značky Mount Gay je vytvořen ze směsi intenzivních a aromatických rumů, destilovaných v tradičních měděných kotlíkových a sloupových destilačních přístrojích a zrajících 3 až 7 let v sudech po americké whiskey a poté 6 měsíců v hluboce vypálených sudech po bourbonu. Má také vyšší podíl Pot Still, aby se odhalilo jeho přirozené koření a dubové tóny.

Má rád gin nebo vodku: Silver Eclipse - nabízí vyváženou harmonii sirupu z cukrové třtiny a banánu, prolnutou tóny máty peprné a citrusů.

Má rád koňak: Mount Gay XO - naše vylepšená nová směs je destilována v tradičních měděných kotlíkových a kolonových destilačních přístrojích a zraje 5 až 17 let v sudech po americké whiskey, bourbonu a koňaku.

Nějaká poslední slova na závěr?

V letošním roce představí Mount Gay Rum novou kapitolu v souvislosti s obnovením značky, která využívá více než 300 let dědictví a tradice. Kromě toho, že jsme se pustili do transparentnosti naší značky a inovace způsobu výroby rumů, aktualizovali jsme také dvě z našich základních směsí z prémiového portfolia, a to novou směsí pro Mount Gay Black Barrel a nově obohacenou směsí rumů pro Mount Gay XO.