Jak pít whisky?

Ve Skotsku ještě počátkem minulého století převládalo pití whisky zředěnou citronádou, která stávala volně k dispozici na baru. Stejně tak se pije v Irsku často s limonádou whiskey Paddy. Současný trend je však poněkud jiný. V českých restauracích často stále převládá pití whisky po americkém způsobu, tedy na ledu. Toto řešení však není příliš šťastné, přechlazená whisky nevydává téměř žádnou vůni, která tvoří nedílnou součást nápoje.

Při jaké teplotě pít whisky?

Mnohem správnější je pití whisky čisté a při pokojové teplotě, či míchání whisky s pramenitou vodou. Ve Skotsku je dobrým zvykem podávat ke sklence dobré skotské whisky i sklenici vychlazené minerální vody, kterou může host upíjet střídavě s whisky, či si sám může nápoj naředit (na vodu se ve Skotsku také často používají speciální nádobky). Teplota whisky by tedy neměla směřovat k nízkým teplotám, abyste nepřišli o její jedinečné aroma.

Jak pijí whisky odborníci?

Odborníci se shodují v tom, že nejlépe je vychutnat si whisky půl na půl s vodou. Při dvacetiprocentním obsahu alkoholu se výborně uvolňuje aroma a zážitek z konzumace tak bude co nejlepší. Každý si ale obvykle najde svůj způsob pití, který mu nejvíce vyhovuje, proto tedy otázka "jak správně pít whisky?" může být trochu zavádějící. Existuje však několik chyb, kterým byste se při pití whisky měli vyvarovat.

S whisky rozhodně nepanákujte

Na rozlévání alkoholu do panáků máme jiné alkoholické nápoje. Whisky mezi ně ale rozhodně nepatří. Tento nápoj se popíjí a vychutnává. Její chuť se vám rozlije po jazyce a v ústech a teprve tehdy si ji můžete pořádně vychutnat. Pokud do sebe whisky kopnete, nikdy její pravou chuť neobjevíte. Nedělejte to ostatně ani s jinými prémiovými destiláty jako je bourbon nebo karibský rum.

Whisky s ledem? Ne díky

Pokud si chcete whisky opravdu vychutnat, zapomeňte na led. Jak už jsme psali výše, pijte ji při pokojové teplotě, protože jenom při té ucítíte pravou chuť i aroma whisky. Chápeme, že pití alkoholu s ledem je lákavé a v letním měsících dokonce žádoucí, proto pokud máte chuť na studené či chlazené pití, sáhněte raději po drinku, jehož hlavní složkou whisky může být. Je jím například koktejl Manhattan.

Sklenice na whisky

Whisky můžete pít ze dvou typů sklenek. Záleží na vás, jakým způsobem máte v plánu whisky pít. Pro ochutnávání či degustování jsou vhodné vyšší, štíhlé sklenice s nožičkou. Pokud máte v plánu popíjet s přáteli, sáhněte spíše po tumbleru, tedy nízké skleničce s masivním dnem. Naprosto ideální sklenička na whisky je ale sklenka Glencairn.