Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

The Iconic Rum 1780/1980

Toto mimořádné umělecké dílo spojuje dva rozdílné fascinující světy: světovou literaturu a prémiový alkohol. Jeho základem je rum té nejryzejší kolumbijské historie. Historie, která začala díky Kryštofu Kolumbovi, když původní domorodé obyvatele nově objeveného kontinentu obdaroval zrnky cukrové třtiny, která stála u zrodu fenomenálního kolumbijského rumu. 

Rum

The Iconic Rum 1780/1980 je výjimečný a překvapující blend dvou, na první pohled, velmi odlišných rumů. Základem směsi je rum Dictador destilovaný v roce 1981, který zrál celých 41 let v dubových sudech. Jeho druhá součást, nejstarší rum na světě Harewood 1780, přináší do tohoto spojení symfonii chutí a magický tanec vln v oceánu. Jeto vůbec poprvé, kdy byl rum Harewood   blendován společně s nějakým jiným rumem. Cena láhve tohoto prastarého rumu The Harewood 1780 se v aukcích pohybuje okolo 25.000 liber a značce Dictador tímto spojením byla prokázána skutečně velká čest.

Kolumbův deník

Bylo by chybou se domnívat, že tento mimořádný set je pouze o rumu. Láhev tohoto mimořádného rumu je totiž uložena v nádherném boxu, který teprve po otevření vydá svá tajemství. Největším skvostem je zcela určitě přiložená kopie Kolumbova lodního deníku z první cesty do Ameriky v roce 1492 (Manuscript od Bartolomeo de la Casas). Originální Kolumbův lodní deník byl ztracen, ale byl naštěstí přepsán podle originálu Bartoloměje de la Casas a je to jedinečný zdroj informací o Kolumbově cestě. Dnes je uchován v Národní knihovně v Madridu jako jeden z nejdůležitějších dokumentů lidské historie.

Kolumbův dopis

Kolumbův dopis, který je rovněž přiložen, byl jedním z prvních známých dokumentů o objevení “Indických ostrovů”, kdy Kolumbus poslal svůj první dopis španělské královské rodině Ferdinandu II a Isabelle I. Faksimilie je založena na prvotisku vytištěného v latině roku 1494 v tiskařském domě Johannese Bergmana de Olpe. Originál je uchován v Národní knihovně v Copenhagenu. A jen pro zajímavost-v roce 2017 byl originální basilejský prvotisk prodán v aukci Bonhams za 751.500 amerických dolarů.

Mapy

Možná to nejkrásnější nakonec. Společně k boxu je totiž přiloženo i pouzdro s mapami. Ta Kolumbova byla načrtnuta okolo roku 1490, před objevením nového kontinentu, a tak je pochopitelně bez území označeného jako “Nový Svět”. V roce 1925 tuto mapu na sjezdu Mezinárodního kongresu Geografů v Cairo prezentoval s ohromným entusiasmem známý francouzský historik Charles de La Ronciere, který ji získal z francouzské národní knihovny v 19. století a její autorství přisoudil právě Kryštofovi Kolumbovi. Mapa je dodnes uchována v Národní francouzské knihovně. 

Druhá přiložená mapa, Mapa světa byla vytvořená v roce 1500 Juanem de la Cosa, což byl španělský kartograf a cestovatel, společník Kryštofa Kolumba na jeho první a druhé expedici. Zobrazuje obrys Ameriky objevené během cest do konce 15. století. Spojuje kastilské, portugalské a anglické expedice. Mapa je dnes v Námořním muzeu v Madridu.

 

Vůně a chuť

Master blender společnosti Dictador Hernan Parra tento rum popisuje: ve vůni ucítíme dub s náznaky madagaskarské vanilky, kardamonu a karamelu. Antickou kůži s trochou čerstvě upečeného chleba a lehce lékořice, která přidá vůni hloubku. Chuť je jemná, pralinky se zázvorem a vanilkové créme brulée. Okořeněno o jablkový koláč a zabaleno v příjemném dubovém koření s dlouhotrvající chutí medu. V závěru je cítit káva a lískové oříšky, jemný med, krystalizovaný zázvor a karamel.

 

Sběratelská edice

Bylo připraveno pouhých 300 kolekcíluxusní box obsahuje: Iconic Art Rum - blend Harewood 1780 a Dictador 1980, Kolumbův lodní deník, Kolumbův dopis španělskému králi Ferdinandu II a Isabele I., Komentáře o rukopisech a mapách, Komentáře o Iconic Rum 1780/1980 a pouzdro s mapami: Kolumbova mapa 1490 a Mapa Světa od Juan de la Cosa 1500.

Cena za celý set byla stanovena (15.2.2022) na: 349.000 Kč. Bližší informace o dostupnosti a vývoji ceny: jan.odvarko@bestdrink.cz.