První český rum

Rhum 1492 je první český rum destilovaný přímo v České republice. Tento unikátní rum je produktem Family Distillery House, kde se nebojí kombinovat staré a osvědčené postupy s inovativními přístupy a objevovat u nás dosud neprobádaná území.

Rhum 1492 - výroba

Myšlenka vyrábět třtinový rum destilací cukrové šťávy přímo v České republice vznikla před několika lety. Prvořadým cílem bylo nejen uvést na trh první český třtinový rum, ale především produkovat rum té nejvyšší kvality. Proto lidé ve Family Distillery House nejprve začali hledat tu nejlepší cukrovou třtinu. Nakonec ji našli na osmi malých plantážích v povodí řeky Mekong ve Vietnamu. Cukrová třtina pěstovaná na těchto plantážích je zcela původní a čistá kultura Académie de I Art Culinaire du Monde Creole. Třtina se ručně sklízí, čistí a oplachuje, aby se před lisováním odstranily veškeré nečistoty. Cukrová šťáva se ihned po vylisování šokově zamrazí na -20°C, což jí zaručuje zachování veškeré kvality, barvy a především autentické chuti, kterou výsledný rum později převezme. Po převozu do České republiky se sudy se šťávou nechají pozvolna rozmrznout a ihned poté následuje proces fermentace. Destilace probíhá v tradičním měděném kotli a výsledkem je první český rum z třtinové šťávy.

Rhum 1492 - charakteristika

Rhum 1492 je bílý rum s obsahem alkoholu 45%, který se po destilaci již dále neupravuje ani nezraje v sudech. Zachovává si tak jemný dotek čerstvé třtiny s rostlinnými a svěžími tóny. Na patře nabízí velmi příjemnou chuť třtiny a kontrolovanou sílu, která se promítá do dlouhého a plného závěru. Je to rum, který zdůrazňuje ovocnou a delikátní vůni cukrové třtiny. Svou charakteristikou připomíná rhum agricole pocházející z bývalých francouzských kolonií.

Jak pít Rhum 1492

Rum se doporučuje podávat ve sklenici, ve které se servíruje portské víno nebo grappa, jejíž specifický tvar umožňuje rumu plně rozvinout své aroma. Degustujte ho ideálně při pokojové teplotě, kdy vyniknou veškeré jeho vůně, ale současně se projeví také jeho vyšší stupeň alkoholu. Pokud se vám bude zdát na přímou konzumaci příliš silný, zkuste následující: do sklenice typu Old Fashioned nalijte rum dle uvážení, přidejte lžičku třtinového cukru, osminku limetky nebo vymačkejte přímo šťávu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, nebo nechte cukr postupně rozpouštět v nápoji, aby se chuť postupně vyvíjela. Dle libosti můžete přidat i led.

Rhum 1492 je výsledkem tvrdé práce a odhodlání lidí z Family Distillery House. Ve svém úsilí pokračují i nadále a proto připravili i další mimořádný destilát: Rhum 1687, který má ještě vyšší procento alkoholu. Otevřete spolu s námi novou kapitolu a ochutnejte první skutečně český rum.