Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Rum Planteray nahradí Plantation

Rum Plantation se přejmenovává na rum Planteray. Na tiskové konferenci, která se konala 9.1.2024 ve West Indies Rum Distillery na Barbadosu odhalil majitel značky Plantation Rum Alexandre Gabriel dlouho očekávaný nový název značky: Planteray. Nový název Planteray rum se poprvé objeví na lahvích Planteray Cut & Dry Coconut Rum. 

Co znamená Planteray

Podle Alexandra Gabriela jméno Planteray vzdává hold cukrové třtině, tedy rostlině (PLANT), která je základem pro rum, a slunečním paprskům (RAY), které jsou pro růst a zrání cukrové třtiny nezbytné. Kromě názvu zůstávají všechny ostatní atributy značky nezměněny.

Proč se mění název Plantation

Rozhodnutí změnit dobře známý název rum Plantation se datuje od protestů Black Lives Matter v létě 2020. Globální kulturní rozdíly odhalily rozdílné významy v chápání významu tohoto názvu, přičemž nejsilnější negativní reakce přicházely z USA a Karibiku. Tam byl výraz Plantation – tedy PLANTÁŽ - spojován s kolonizací a zotročováním místních obyvatel.

Před rokem 2020, když se majitele společnosti Alexandra Gabriela novináři ptali na vznik názvu Plantation rum, odpověděl: „Vyrostl jsem na rodinné farmě a vinici v jižním Burgundsku. Teď bydlím na farmě. Slovo Plantation je běžný francouzský termín. Je to místo, kde se vysazují a pěstují plodiny. Značku jsem založil před více než 20 lety poté, co jsem strávil čas na Haiti a Svaté Lucii, kde jsem se zamiloval do rumu. A v Karibiku je farma nejčastěji označována jako plantáž. Náš nový karibský rum jsme proto pojmenovali podle ní, a to bez jakékoli zloby a postranních úmyslů.“

Kdy se Plantation změní na rum Planteray

Všechny nově vyrobené láhve budou od ledna 2024 již označované jako rum Planteray. Dojde tak k postupnému nahrazování stávajícího portfolia a očekává se, že kompletně se sortiment vymění do konce roku 2024. Rum Plantation se změní na rum Planteray, ale obsah jednotlivých láhví zůstane nezměněn. Je to ale zároveň i příležitost pro nadšené fanoušky značky, a rum Plantation tak zakoupit ještě se stávající etiketou a zařadit si je do své sbírky.