Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Velikosti lahví šampaňského

Šampaňské je nejznámější a nejprestižnější šumivé víno na světě, a proto se bez něj neobejde žádná skutečná oslava. Ale víte, jaké jsou velikosti lahví na šampaňské? Kolik skleniček šampaňského je v láhvi? Podle čeho jsou láhve šampaňského pojmenovány? To vše se teď s námi dozvíte.

Nejoblíbenější velikosti láhví šampaňského

U šampaňského se běžně používá celkem 9 velikostí lahví. Nejoblíbenější velikosti láhví na šampaňské jsou ale v zásadě tři: mini (0,2l), standardní láhev (0,75l) a Magnum (1,5 l). Tyto velikosti jsou určeny pro běžnou spotřebu, ty větší jsou potom vhodné pro skutečně mimořádné příležitosti. Lahve větších velikostí jsou pojmenovány po biblických postavách a jsou naplněny šampaňským, které předtím dozrávalo ve standardních lahvích 0,75l nebo láhvích magnum. Růžové šampaňské se plní maximálně do láhví velikosti magnum, větší láhev se již pro šampaňské rosé nepoužívá.

Velikosti láhví na šampaňské

Mini láhev šampaňského (0,2l) - známá také jako piccolo, odpovídají čtvrtině standardní lahve. Skvěle se hodí do dárkových balíčků nebo na větší oslavy.

Poloviční láhev šampaňského (0,375l) - odpovídá zhruba 4 menším skleničkám šampaňského, ideální k oslavám ve dvou.

Standardní láhev šampaňského má obsah 0,75l a obsahuje přibližně 6 sklenek šampaňského.

Šampaňské Magnum má obsah 1,5 l a odpovídá 2 standardním lahvím šampaňského nebo 12 skleničkám. Šampaňské Magnum (latinsky "velké") je pro zrání šampaňského ideální, protože poměr vzduchu a tekutiny je nižší než u menších láhví. Ve velikosti Magnum se často nechává zrát ročníkové šampaňské, které se v průběhu času v láhvi výrazně zlepšuje.

Šampaňské Jeroboam obsahuje 3 litry šampaňského, což odpovídá 4 lahvím šumivého vína nebo 24 skleničkám. Tato velikost šampaňského se jmenuje podle izraelského krále Jeroboama, který vládl v 10. století a jeho jméno znamená "zvětšuje počet lidí", což je příhodné, protože tato láhev po otevření rozhodně znásobí počet lidí ve svém okolí....

Šampaňské Mathusalem má obsah 6 litrů, tedy objem odpovídající 8 standardním lahvím, což je 48 sklenek. Zároveň umožňuje dlouhodobé zrání šampaňského v láhvi. Mathusalem nebo také Metuzalém je postava ze Starého zákona v Bibli, jeden z Noemových předků, který se dožil 969 let.

Maxi šampaňské

Největší láhve šampaňského na světě obsahují úctyhodných 9-30 litrů, jsou mimořádně vzácné a těžko dostupné. Vyrábějí se v omezeném množství a troufnou si na ně pouze největší značky šampaňského jako je třeba Veuve Clicquot nebo Moet&Chandon. Tyto láhve ohromujících velikostí jsou určeny pro skutečně velká setkání jako jsou svatby, významná výročí nebo silvestrovské oslavy. Jsou to láhve, o které se podělí mnoho lidí, a přinesou všem nezapomenutelné zážitky.

Šampaňské Salmanazar má objem 9 litrů, což je ekvivalent 12 standardních lahví nebo 72 sklenic šampaňského. Šampaňské Salmanazar dostalo své jméno podle asyrského krále Salmanazara II., který žil v letech 858 až 824 př. n. l.

Šampaňské Balthazar obsahuje 12 litrů, což odpovídá 16 standardním lahvím šampaňského. Tato velikost je pojmenována po Batlhazarovi, jednom ze tří mudrců, kteří předali dar malému Ježíškovi.

Šampaňské Nebukadnesar (Nabuchodonozor) má objem 15 litrů, tedy obsah totožný jako 20 standardních láhví šampaňského. Šampaňské Nebukadnesar je pojmenováno po největším králi Babylonu (605 – 562 př.n.l.) a je zároveň největší dostupnou mainstreamovou lahví šampaňského.

Největší láhev šampaňského na světě

Existuje ještě několik dalších, skutečně gigantických a mimořádných velikostí šampaňské láhve. Běžně se nevyrábějí, jsou lahvovány jen výjimečně pro zvláštní příležitosti..

Šampaňské Solomon má obsah 18 litrů a nese jméno slavného izraelského krále, který byl zároveň synem krále Davida.

Šampaňské Sovereign má obsah 25 litrů a bylo na trh poprvé uvedeno v roce 1987 šampaňským domem Taittinger na oslavu první plavby největší výletní lodi své doby - Sovereign of the Seas

Šampaňské Goliáš obsahuje 27 litrů šumivého vína a je pojmenováno po Goliášovi, filištínském bojovníkovi, kterého porazil mladý David v biblickém příběhu "David a Goliáš".

Šampaňské Melchisedech je největší šampaňské na světě a se svým obsahem 30 litrů je skutečným králem velkých formátů. Láhev je opravdu obrovská, na výšku měří 1,5 metru a váží úctyhodných 100 kilogramů. Její otevření je celosvětově oslavovanou záležitostí, o které se ve vinařském světě mluví ještě mnoho dní poté. Dnes tento pozoruhodný formát vyrábí výhradně jedna prestižní značka: Drappier Champagne House. Je pojmenováno po poněkud tajuplné postavě velekněze a krále, jehož život je podrobně popsán ve Starém zákoně.

Mohlo by vás také zajímat

Kolik bublinek obsahuje šampaňské -  v jedné  láhvi nalezneme až těžko uvěřitelných 50 milionů drobných bublinek. V každé skleničce jich tak zašumí okolo 7 milionů.

Proč na Silvestra pijeme šampaňské - příchod nového roku se kdysi v Americe oslavoval střílením do vzduchu, později už pouze umírněným přiťuknutím různými drinky. A na začátku dvacátého století v luxusních podnicích popíjeli výhradně šampaňské. 

Sabráž - poněkud netradiční otevření láhve šampaňského.