Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Rumový seriál - Martinik

Ostrov Martinik se nachází v Karibiku severně od Trinidadu a Tobaga a je součástí francouzských zámořských oblastí. Na Martiniku bylo v minulosti přes 150 palíren rumu, ale dnes jich je v provozu jen kolem desíti. Nejslavnější éra výroby rumu na ostrově proběhla ve 20. letech minulého století, impulsem pro výrobu byla především 1. světová válka. Převažuje zde výroba rumu z čerstvé třtinové šťávy (tzv. rhum agricole - rum vyráběný z třtinové melasy se nazývá rhum industriel). Byla mu udělená francouzská ochranná známka původu Appellation d'Origine Controleé Martinique. Použití této značky zaručuje oblast i to, že byl vyroben pouze ze šťávy cukrové třtiny a podle stanoveného postupu. Tato přísná pravidla zaručují jistotu kvality. Rumy z Martiniku se řadí mezi světovou špičku.

 
 
Obrázek článku
 

Zajímavostí je, že i přes poměrně vysokou produkci se téměř 60% všeho rumu vyprodukovaného na Martiniku vypije lokálně. Rum je nedílnou součástí zdejší kultury. Bez rumu není představitelná taneční oslava a ani svatba nebo pohřeb. 

Nejznámější lihovar Dillon se nachází v hlavním městě Fort-de-France. Byl založen v roce 1690 a je spojen s rodinou de Montgeralde, z které pocházela i císařovna Josefína, manželka Napoleona I. Mezi další velké palírny patří Depaz v Saint-Pierre nebo palírna Rhum Clément, pověstný tím, že se tu po válce v Perském zálivu sešli k jednání tehdejší francouzský prezident F. Mitterrand a prezident Spojených států G. Bush. Všechny lihovary jsou zároveň turistickými atrakcemi, je možné si je prohlédnout a také si zde jejich rum zakoupit. Lihovary vyrobí kolem 12 miliónu litrů rumu za rok.