Vážení zákazníci, dne 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Po tyto dny nebude probíhat ani distribuce objednávek. Užijte si volno. Váš tým bestdrink.cz

Agáve

Agáve je rostlina, která slouží jako základní surovina pro výrobu mexického národního nápoje tequily. Jedná se o rozsáhlý rod sukulentních rostlin z čeledi chřestovitých (Asparagaceae). Nejoblíbenější je modrá Agáve (Agave tequilana), která nejčastěji slouží k výrobě tequily. Z jiného druhu Agáve pochází například mezcal. Na rozdíl od tequily může být mezcal vyroben z různých druhů agáve a může mít různé chuťové profily. Kvašením šťávy z Agáví se vyrábí také v našich končinách neznámý bělavý a mazlavý nápoj pulque. Ten však není průmyslově vyráběn a je oblíben pouze mezi Indiány. Celkově existuje přes 200 různých druhů agáve, které se liší tvarem, velikostí a barvou listů. Jedině mexická tequila si dokázala získat silnou oblibu jak doma, tak v zámoří a je častou ingrediencí pro letní drinky.

Modrá Agáve

Agáve je sukulentní rostlina, což znamená, že má schopnost ukládat vodu ve svých listech, což jí pomáhá přežít v suchých podmínkách. V mexické kultuře má dlouhou historii a byla využívána především jako potravinářská a léčivá rostlina. Listy agáve byly používány k výrobě vláken, k zhotovení oděvů, košů a dalších předmětů. V současnosti je nejvíce spojována s výrobou alkoholu. Při jeho výrobě jsou nezralé listy odstraněny a zbývající střední výhon, piña, je vykopán, upečen a následně se z něj získává šťáva.  Ta je fermentována pomocí kvasinek a následně destilována. Destilace probíhá buď jednou (tequila blanco) nebo dvakrát (reposado, añejo a extra añejo) v destilačních kolonách.