Mezcaly
Mezcal je destilovaný alkoholický nápoj vyráběný z agáve. Pochází ze státu Oaxaca, kde je ideální klima a půdní podmínky pro vývoj agave Maguea.
#ShowMore#
Výroba mezcalu
Do vyzděné díry v zemi o průměru tří metrů se uloží černé uhlí. To se zasype kamením a následně zapálí. Když dojde k rozpálení kamene, díra se zaplní těly kaktusů agáve. Pro výrobu mezcalu se používají osm až deset let staré rostliny agáve druhu Agave americana, aztécky nazývané Maguea, které jsou zbaveny listů a jsou rozsekány na čtvrtiny. Na kaktusy je pak ještě navršena vrstva hlíny a rostliny se nechají několik dní dusit ve vlastní šťávě. Následně se rostliny rozsekají na menší kusy a rozemelou na hrubou kaši, která se nechá vykvasit v dřevěných bečkách. Následuje pálení v kotli a výsledkem je bílý, čirý alkohol – mezcal. Kvalitní mezcaly jsou destilovány dvakrát, přesto je z nich cítit příchuť po kouři.
Je možno se setkat s mezcalem, který nemá barvu bílou, ale nahnědlou či zlatavou. Tu získává obvykle ročním uložením v dubových sudech společně s větším množstvím červů, kteří žijí v agávích. Ti se podílejí na vnitřních procesech v kaktusech, které dodávají mezcalu nezaměnitelné aroma a chuť. Při stáčení je obvykle do každé láhve přidán jeden červ.
Pravý mezcal pochází ze státu Oaxaca, kde je ideální klima a půdní podmínky pro vývoj agave Maguea. V kvalitním mezcalu nejsou obsaženy žádné chemické látky, byl vyroben přírodními postupy a byl dvakrát destilován.