Bitter

Aromatické bittery (Aromatic Bitters) jsou koncentrované alkoholické extrakty, které jsou používány jako dochucovadlo pro letní drinky. Mají silnou a hořkou chuť s intenzivními aromatickými vlastnostmi a jsou obvykle vyrobeny z bylin, koření, kůry citrusových plodů a dalších aromatických ingrediencí. Koktejlům dodávají složitost, hloubku a rovnováhu chuti. Mohou být použity jako střední nebo poslední ingredience v receptu a jsou často používány ve velmi malých množstvích, obvykle jen několik kapek. Přidávají do nápoje subtilní kořeněné, bylinné a hořké tóny, které výrazně ovlivňují celkový charakter koktejlu. Díky bitteru si tak můžeme vychutnat ty nejlepší koktejly na léto.

Bitters a jejich použití

Mezi nejběžnější a nejznámější aromatické bitters, patří Angostura bitter, který pochází od výrobce Angostura, jehož primárním oborem je rum. Jejich historie se začala psát již v roce 1824, kdy je namíchal Dr. Siegert. Jejich původní účel byl úplně jiný než dnes. Byly určeny k úlevě od žaludečních potíží a k podpoře trávení, brzy nato se však začaly přidávat do drinků. Palírna Angostura má bohatou historii a jejich bitter je v současnosti nezbytnou ingrediencí mnoha klasických koktejlů, jako je například Old Fashioned nebo koktejl Manhattan. Další populární aromatické bitters zahrnují Peychaud's Bitters a Regans' Orange Bitters No. 6.