Metaxy

Nejprodávanější

9B21B7C548CD464B8FE4C03AF304F5BE
Metaxa AEN Despina 0,7 l
Skladem
Kód: 1233512
 
303 306 Kč
Metaxa Private Reserve 25th Anniversary 0,7 l
1 890 Kč –10 %
Původně: 1 890 Kč  (–10 %)
1 699 Kč
Metaxa Grande Fine Collector's Edition 0,7 l
 
1 299 Kč
Metaxa Angels‘ Treasure 0,7 l
Metaxa Angels‘ Treasure 0,7 l
Skladem
Kód: 1233504
 
4 499 Kč
Metaxa 12* 0,7 l + sklenky
Metaxa 12* 0,7 l + sklenky
Skladem
Kód: 1232490
 
929 Kč
Metaxa 7* 0,7 l kazeta + sklenky
 
620 Kč
Metaxa 7* 0,7 l
Metaxa 7* 0,7 l
Skladem
Kód: 1230500
 
480 Kč
Metaxa 12* Box 0,7 l
Metaxa 12* Box 0,7 l
Skladem
Kód: 1232000
 
799 Kč
Metaxa AEN 0,7 l
Metaxa AEN 0,7 l
Skladem
Kód: 1233510
 
114 990 Kč
9 položek celkem
Metaxa 12* 0,7 l + sklenky
929 Kč
Kód: 1232490
Metaxa 12* Box 0,7 l
799 Kč
Kód: 1232000
Metaxa 7* 0,7 l
480 Kč
Kód: 1230500
Metaxa 7* 0,7 l kazeta + sklenky
620 Kč
Kód: 1231000
Metaxa AEN 0,7 l
114 990 Kč
Kód: 1233510
9B21B7C548CD464B8FE4C03AF304F5BE
303 306 Kč
Kód: 1233512
Metaxa Angels‘ Treasure 0,7 l
4 499 Kč
Kód: 1233504
Metaxa Grande Fine Collector's Edition 0,7 l Kód: 1233002

Řecká pálenky Metaxa je jedinečný řecký nápoj s dlouhou tradicí. Jeho autor Spyros Metaxas jistě v roce 1880 netušil, že se jeho značka stane jedním ze symbolů slunného Řecka. K výrobě Metaxy se používají tři druhy sluncem vysušených vinných hroznů, které se dvakrát destilují a dále zrají v pryskyřičných dubových sudech.

#ShowMore#

Druhy metaxy

Metaxa se dodává běžně v 6 provedeních: pětihvězdičková, sedmihvězdičková, dvanáctihvězdičková, Metaxa Grande Fine, Private Reserve a Metaxa Angels´ Treasures. Počet hvězd představuje počet let zrání směsi v sudu. Metaxa 5 hvězdová je sušší a alkoholově výraznější, metaxa 7 a metaxa 12 hvězd je chutnějších a komplexnějších. Ve dvanáctihvězdičkové je velmi nápadná chuť brandy. Metaxa Private Reserve je nejstarší běžný člen rodiny Metaxa a společně S Angles´ Treasure svou hebkostí a jemností dělají svému jménu velkou čest. Na oslavu 120leté historie a mezinárodního úspěchu byl na trh uveden ojedinělý produkt Metaxa AEN. Pro celý svět bylo naplněno unikátní tekutinou z legendárního Sudu číslo 1 pouze 1888 křišťálových, ručně zlacených dekantérů z „Crystal de Sévres“. Sud číslo 1 tak střeží dědictví Metaxy.

Výroba metaxy

Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín, výtažky z růžových okvětních lístků a tajemnou směsí řeckých bylin, které pak ještě půl roku zrají – tím se výrobní proces liší od postupů používaných u brandy. Tato tradiční receptura se předává z generace na generaci více než 100 let. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 38 %.

První část produkce Metaxy začíná dvojitou destilací několika různých vín (hlavně ze sušených hroznů odrůd Savatiano, Sultana a Rhoditis). Výsledný destilát je uložen ve sklepích, v relativně malých (300-350 l), zbrusu nových dubových sudech, obvykle francouzských (francouzský dub má menší póry než dub ze Severní Ameriky). Tím se zpomaluje přenos chuti mezi sudem a alkoholem v něm obsaženým, výsledkem je jemnější a rafinovanější chuť konečného výrobku. Některé z destilátů jsou přesunuty pro další zrání do velkých sudů (objem přibližně 3 m3). Ty se pak používají k hlavní části směsi. Doba zrání může být od pěti (pět hvězdiček) do 30 let (Private Reserve).

Ve druhé části procesu, který se děje současně s první, zrají bílá vína v použitých sudech od Metaxy. To víno získá hlubokou karamelovou barvu s velmi bohatou vůní, charakteristických pro vína moschatto. Patří mezi ně vůně sušeného ovoce, levandule, bílých růží a náznaky různých koření. Výsledná chuť je bohatá a sladká.

Třetí část procesu je nejvíce střeženým tajemstvím společnosti a jen málo lidí zná přesný postup a přesný recept. Směs je připravena z různých koření, růžových lístků a dalších rostlinných látek určených k aromatizaci. Konečný produkt má velmi komplexní a aromatické znaky, skládající se z vůní růží, pepře, bobkového listu, skořice a muškátového oříšku. Takto připravené směsi je umožněno rozvíjet své chuti po dobu nejméně šesti měsíců. Pak je po ochlazení na -6 °C přefiltrována. Tyto tři směsi jsou smíchány v konečné fázi procesu, tak aby byla co nejvěrněji udržena kvalita, chuť, barva a vůně brandy.