Metaxy
Řecká pálenky Metaxa je jedinečný řecký nápoj s dlouhou tradicí. Jeho autor Spyros Metaxas jistě v roce 1880 netušil, že se jeho značka stane jedním ze symbolů slunného Řecka. K výrobě Metaxy se používají tři druhy sluncem vysušených vinných hroznů, které se dvakrát destilují a dále zrají v pryskyřičných dubových sudech.
#ShowMore#
Druhy metaxy
Metaxa se dodává běžně v 6 provedeních: pětihvězdičková, sedmihvězdičková, dvanáctihvězdičková, Metaxa Grande Fine, Private Reserve a Metaxa Angels´ Treasures. Počet hvězd představuje počet let zrání směsi v sudu. Metaxa 5 hvězdová je sušší a alkoholově výraznější, metaxa 7 a metaxa 12 hvězd je chutnějších a komplexnějších. Ve dvanáctihvězdičkové je velmi nápadná chuť brandy. Metaxa Private Reserve je nejstarší běžný člen rodiny Metaxa a společně S Angles´ Treasure svou hebkostí a jemností dělají svému jménu velkou čest. Na oslavu 120leté historie a mezinárodního úspěchu byl na trh uveden ojedinělý produkt Metaxa AEN. Pro celý svět bylo naplněno unikátní tekutinou z legendárního Sudu číslo 1 pouze 1888 křišťálových, ručně zlacených dekantérů z „Crystal de Sévres“. Sud číslo 1 tak střeží dědictví Metaxy.
Výroba metaxy
Po skončení procesu zrání se destilát míchá s archivními ročníky muškátových vín, výtažky z růžových okvětních lístků a tajemnou směsí řeckých bylin, které pak ještě půl roku zrají – tím se výrobní proces liší od postupů používaných u brandy. Tato tradiční receptura se předává z generace na generaci více než 100 let. Obsah alkoholu se pohybuje kolem 38 %.
První část produkce Metaxy začíná dvojitou destilací několika různých vín (hlavně ze sušených hroznů odrůd Savatiano, Sultana a Rhoditis). Výsledný destilát je uložen ve sklepích, v relativně malých (300-350 l), zbrusu nových dubových sudech, obvykle francouzských (francouzský dub má menší póry než dub ze Severní Ameriky). Tím se zpomaluje přenos chuti mezi sudem a alkoholem v něm obsaženým, výsledkem je jemnější a rafinovanější chuť konečného výrobku. Některé z destilátů jsou přesunuty pro další zrání do velkých sudů (objem přibližně 3 m3). Ty se pak používají k hlavní části směsi. Doba zrání může být od pěti (pět hvězdiček) do 30 let (Private Reserve).
Ve druhé části procesu, který se děje současně s první, zrají bílá vína v použitých sudech od Metaxy. To víno získá hlubokou karamelovou barvu s velmi bohatou vůní, charakteristických pro vína moschatto. Patří mezi ně vůně sušeného ovoce, levandule, bílých růží a náznaky různých koření. Výsledná chuť je bohatá a sladká.
Třetí část procesu je nejvíce střeženým tajemstvím společnosti a jen málo lidí zná přesný postup a přesný recept. Směs je připravena z různých koření, růžových lístků a dalších rostlinných látek určených k aromatizaci. Konečný produkt má velmi komplexní a aromatické znaky, skládající se z vůní růží, pepře, bobkového listu, skořice a muškátového oříšku. Takto připravené směsi je umožněno rozvíjet své chuti po dobu nejméně šesti měsíců. Pak je po ochlazení na -6 °C přefiltrována. Tyto tři směsi jsou smíchány v konečné fázi procesu, tak aby byla co nejvěrněji udržena kvalita, chuť, barva a vůně brandy.