Kolumbijské rumy
Když se řekne Kolumbie, mnohým se vybaví především narkomafie, kokain, drogový kartel nebo jméno nejslavnějšího narkobarona - Pablo Escobar. Tato jihoamerická země má však také nádhernou přírodu, vysoké hory a nekonečné pláže s bělostným pískem. A mnozí z nás již mají zafixováno také další spojení: Kolumbie a rum.
#ShowMore#
Historie Kolumbie
Mezi první Evropany, kteří tuto krásnou zemi spatřili, patří Americo Vespucci, jemuž za své jméno vděčí celý kontinent. Zato Kryštof Kolumbus, ačkoliv je podle něj tato země pojmenována, se zde nikdy ani nezastavil. S Kolumbií má ale hodně společného proslulý anglický korzár Francis Drake, který zde v roce 1572 obléhal prosperující přístavní město Cartegena de Indias. Země je v 16. století velmi bohatá, ložiska zlata jsou zdánlivě nekonečná a obchod jen kvete. O 200 let později ale španělský král není spokojen s výběrem daní a posílá do Kolumbie muže jménem Severo Arango Y Ferro, aby na výběr daní dohlédl. Španěl je velmi důrazný a zanedlouho je po celé zemi znám pod nelichotivým jménem dictador. Svou šikovnost projevuje i v obchodě a stává se jedním z nejvýznamnějších obchodníků s cukrovou třtinou. A o mnoho let později zakládá jeho potomek palírnu Destileria Colombiana.
Kolumbijský rum
Destileria Colombiana byla založena v roce 1913 a Julio Arango y Parra si po dlouhém studiu hnědého zlata stanovil vysoký cíl: vyrábět ten nejlepší kolumbijský rum. K fermentaci používá pouze panenský třtinový sirup, část produkce destiluje v měděném kotli zvaném alembik a druhou část v kolonovém přístroji z oceli. Destilát poté dozrává v dubových sudech po mnoho let. Základem portfolia značky Dictador je rum starý 12 a 20 let, ve sklepeních společnosti ale zrají i rumy výrazně starší. V poslední době se značka také rozhodla vstoupit na trh super prémiových destilátů a vytvořila například úžasný rum Lalique 1976, kterým konkuruje skotské single malt whisky nebo francouzskému prémiovému koňaku.
Neméně zajímavou značkou na kolumbijském trhu je Coloma. Ve svém portfoliu má rumy osmileté a patnáctileté, každý rok se v omezeném množství lahvuje také Coloma Single Cask. Destilát zraje v dubových sudech a poté posledních pár měsíců rumy dozrávají v soudcích po kávovém likéru, což jim dodává velmi zajímavou dochuť. Rumy jsou skvěle vyvážené a v Colomě dokazují, že spojení rum a Kolumbie dokonale sedí.