Vážení zákazníci, po dobu Velikonoc Pá-Po bude prodejna uzavřena. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek. Přejeme krásné Velikonoce. Váš tým #bestdrink.cz

Rum Dictador MOPA MOPA

Kolumbijská společnost Dictador, která je světově proslulá svými investičními rumy, přichází na trh s další mimořádnou limitovanou edicí. Tentokrát spojila své síly s umělci z kolumbijského regionu Putumay. Zdobení předmětů pryskyřicí ze semen keřů mopa-mopa má zde tradici již více než tisíc let.

Rum Dictador a kulturní dědictví Kolumbie

Jedinečný charakter značky Dictador se formoval po celá desetiletí a právě díky řemeslné zručnosti master blenderů, blízkosti čistých přírodních zdrojů a tradici se třtinový rum Dictador stal světovým fenoménem. Není proto takovým překvapením, že lidé z Dictadoru přišli s projektem Totem – oslovili umělce ze San Juan de Pasto v jižní Kolumbii, aby ozdobili limitovanou kolekci láhví rumu Dictador. Jejich originální řemeslná metoda zdobení předmětů známá jako „Barniz de Pasto“ je totiž naprosto unikátní a v roce 2008 byla zapsána i na seznam kulturního dědictví UNESCO. Samotná příprava pryskyřice je velmi náročná. Sklizeň probíhá v období květen–listopad vysoko v horách a sběrači zde celé období žijí v táborech zvaných „cambuche“, přičemž denně nasbírají 6-9 kilogramů semen. Další fázi výroby již přebírají samotní umělci – semena nasuší, rozdrtí, povaří a rozemelou na pryskyřici. Ručně ji poté zpracují prsty nebo paličkou a vytvoří „fólii“. Z té poté vystřihnou požadované vzory, které barví a následně pokrývají předměty obvyklé denní potřeby.

Výroba kolekce

Hernan Parra, master blender společnosti Dictador, pečlivě vybral ze starých zásob 15 sudů, které budou použity pro nalahvování této speciální kolekce. Každá série rumů je jedinečná, dozrávání probíhalo v sudech po bourbonu, sherry nebo portském, alkohol se pohybuje v rozmezí 40– 57% a stáří rumu je 34 – 40 let. Každá z patnácti sérií je poté lahvována do láhví s originálním vzorem zdobení, přičemž nejmenší edice obsahuje 8 láhví, nejpočetnější edice láhví 28. Celkem edice MOPA-MOPA obsahuje pouhýc  360 láhví.

Kolekce MOPA – MOPA bude postupně nalahvována a na evropský trh přijdou první láhve za pár týdnů. Cena pro český trh byla stanovena v rozmezí 88–118 tisíc korun v závislosti na typu edice. Nyní k dispozici Dictador MOPA MOPA model O. V případě zájmu o kompletní seznam dostupných láhví se na nás neváhejte obrátit (jan.odvarko@bestdrink.cz).