Vážení zákazníci, ve středu 1. a 8. května bude prodejna uzavřena. Prodejna bude uzavřena také v sobotu 11., 18. a 25. května. Po tuto dobu nebude probíhat ani distribuce objednávek.

Den Irské whiskey

Nápad slavit Den irské whiskey se zrodil v hlavě uznávaného spisovatele Stuarta McNamary. Ačkoli Stuart je velký milovník whisky z celého světa, díky své irské výchově chová zvláštní lásku a úctu právě k irské whiskey. Tuto svou vášeň promítá do svého psaní, a proto se také stal redaktorem stránek IrishWhiskey.com, Irish Whiskey Trail nebo Dublin Whiskey Trail.

Stuartovi se nelíbil způsob, jakým mnozí obchodníci a barmani mimo Irsko nabízejí irskou whisky – pouze jako laciné pití typu panáků na stojáka. Lidé si při takovém způsobu konzumace vůbec neuvědomovali hloubku historie, umění, přírody a kultury, která stojí za každou sklenkou irské whiskey neboli v irské gaelštině Uisce Beatha. Stuarta navíc obzvláště znepokojoval nedostatek úcty k irské whiskey i v ten nejirštější z irských dnů - na Den svatého Patrika, který se každoročně slaví 17. března.

Irská whiskey a datum 3.3.

Stuart zvolil pro Mezinárodní den irské whiskey datum 3.3. Zvolené datum nebylo vybráno náhodně. Číslice 3 měla v Irsku vždy zvláštní význam, a to z hned z několika různých důvodů. Symbol Irska (Shamrock)tři listy. Irská vlajka obsahuje tři barvy (zelenou, bílou a oranžovou). A existují tři druhy irské whiskey - Single Malt whisky, Single Grain whisky a jedinečná irská whiskey Single Pot Still. V souladu se šťastným číslem 3 je irská whiskey jedinečná také tím, že se podle tradice destiluje třikrát. Navíc tato pálenka musí zrát tři roky, aby mohla být považována za "whiskey", což ještě umocňuje šťastnou povahu čísla tři.

Jak oslavit Mezinárodní den irské whiskey

Jistě, tento den je skvělou příležitostí k pozvednutí skleničky, ale jde o mnohem víc než jen o pití! Irské hospody a whisky kluby nacházející se po celém světě pořádají každoročně 3. března ochutnávky irské whiskey, přednášky, besedy a další zábavné a vzdělávací aktivity týkající se irské whiskey. Smyslem těchto akcí je vzdělávat a informovat své patrony a členy z celého světa o zázraku jménem irská whiskey, a to právě včas, aby se o své nově nabyté znalosti o  irské whiskey mohli podělit se svými přáteli o dva týdny později, 17. března na Den svatého Patrika.

Ochutnávka irské whiskey

3.3. je také ideální den pozvat své přátele s vytříbeným vkusem na ochutnávku irské whiskey. Předem si zajistěte 4-5 druhů irské whiskey, vybírat můžete například z těchto značek: Tullamore D.E.W., Jameson Irish Whiskey, Bushmills, Teeling Irish Whiskey nebo whiskey Redbreast.

Nezapomeňte: pro každého hosta je třeba mít dostatek degustačních skleniček ve tvaru tulipánu, ideálně glencairne, aby mohl ochutnat a ocenit jednotlivé druhy whisky. Ujistěte se, že je po ruce dostatek balené vody pokojové teploty na ředění nápojů i na to, aby se všichni mohli napít mezi ochutnávkami. Zajistěte také nějaké drobné delikatesy na pročištění chuti, například oříšky nebo paštiku a čerstvé pečivo. To je potom ten správný způsob, jak pít whisky. Nakonec se ujistěte, že každý host má poznámkový blok, aby si mohl při degustaci zaznamenávat své poznatky a ochutnávka může začít. Na zdraví!